OLI D'OLIVA DE SIURANA

Páginas: 6 (1265 palabras) Publicado: 15 de junio de 2014

DOP SIURANA: REPTES DE LA COMERCIALITZACIÓ DE L’OLI D’OLIVA A CATALUNYA
El món de l’oli, tradició de país
Els inicis del cultiu de l’olivera se situen a la zona del llevant mediterrani fa uns 6.000 o 7.000 anys. Des d’aleshores, i al llarg de la història recent, l’oli ha sigut un dels pilars fonamentals de la dieta mediterrània.
A Catalunya, degut a les característiques favorables per alcultiu de l’olivera, l’oli d’oliva s’ha consolidat com un producte d’ús quotidià, i actualment el seu consum s’associa generalment a hàbits d’alimentació saludable.
Tot i això, el consum d’oli d’oliva ha disminuït durant les dues últimes dècades, degut als nous hàbits d’alimentació fora de la llar i a l’aparició d’altres tipus d’olis més econòmics. Així, segons dades recents, cada catalàconsumeix anualment uns 13 litres d’oli (per 13 de vi, 14 de cervesa, 43 de begudes refrescants, etc.).
Dins dels tipus d’olis d’oliva que s’elaboren a Catalunya, cal esmentar l’extra verge, resultant d’un procés d’elaboració que manté la màxima qualitat de l’oli i li confereix una acidesa inferior a un grau.
Així mateix, en reconeixement de l’origen i la qualitat dels millors olis que es produeixenal nostre país, s’han creat vàries Denominacions d’Origen Protegides: DOP Siurana (per un major +detall, veure l’apartat següent), DOP Les Garrigues, DOP Terra Alta, DOP Baix Ebre-Montsià i DOP Empordà.
En tot cas, el consum d’oli d’oliva extra verge a l’Estat espanyol només significa una tercera part del total de consum d’oli (veure Quadre 1), la major part del qual es tracta d’oli d’oliva demenor qualitat i comercialitzat majoritàriament a través de supermercats (58,1%) i hipermercats (27,4%).
Quadre 1. Consum i despesa d’oli a l’Estat espanyol (2010)

Font: Víctor J. Martín Cerdeño


La DOP Siurana: abast i contingut
La DOP Siurana (www.siurana.info) és la figura de protecció de l’oli de qualitat extra verge que es produeix a les comarques del Priorat, el Baix Camp, laRibera d'Ebre, el Tarragonès, l'Alt Camp, el Baix Penedès i la Conca de Barberà.
L'oli protegit pel Consell Regulador de la DOP Siurana és un producte natural que procedeix de la recollida directa de l'olivera de la varietat d'oliva arbequina, tot i que també s’admeten les varietats rojal i morruda, sempre i quan no sumin més del 10% de l’oli.
Es tracta d’un oli fragant, equilibrat i rodó, isegons el moment de la collita de les olives, pot ser fruitat o dolç. Els dos principals requisits fisicoquímics fixats pel seu propi Consell Regulador són una acidesa no superior als 0,5 graus i un índex de peròxids màxim del 15%.

El Consell Regulador certifica que l'oli comercialitzat amb DOP Siurana ha estat produït a la zona geogràfica que abasta la denominació, elaborat segons laseva pròpia normativa i controlat segons els seus paràmetres de qualitat.
Actualment, la superfície d'olivars inscrita i controlada pel consell Regulador ronda les 12.000 hectàrees, i la producció mitjana anual d'oli certificat per la DOP Siurana és d’unes 4.000 tones, que venen a suposar una producció d’uns 4,5 milions de litres d’oli anuals.


El sistema de distribució comercial actual dela DOP Siurana
Pel que fa a la distribució comercial de l’oli DOP Siurana, existeix una gran diversitat de canals per fer arribar el producte al consumidor final. A, continuació es desenvolupa una descripció dels sistemes de distribució comercial centrant-nos en la cooperativa de Riudoms (www.cooperativariudoms.cat) una de les més importants de tota la DOP (veure Taula 1).
En primer lloc, caltenir present que una part de la producció d’oli és retornat directament als productors d’olives, ja que tots els socis de la cooperativa poden demanar que una part de la retribució de l’oli aportat se’ls pagui a través de garrafes d’oli per al seu autoconsum. Aquesta quantitat suposa aproximadament el 10% total de facturació en oli de la cooperativa.
En segon lloc, cal esmentar l’Agrobotiga...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Oli Oli Olio Oliovjejngskjnv
  • oli oli
  • DEL OLIO
  • olio
  • oli es el oli de los olis
  • Oli biografia de un oli
  • oli jhvuhg hghvtgyub oli
  • El Oli Xd

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS