Opep

Páginas: 9 (2184 palabras) Publicado: 23 de junio de 2012

OPEP: Influència i Dependència










Índex


Introducció: Què és la OPEP? 1
Fundació i Història 2
El paper de la OPEP: Influència i dependència 5
Conclusions 11
Bibliografia 12

Introducció: Què és la OPEP?

L’OPEP, amb seu a Viena, és la organització dels països exportadors de petroli, un òrgan de poder intergovernamental quesubministra el 40% de les exportacions del cru, tot i que controla el 75% de les reserves i per tant, provoca una situació de dependència per part de tots els països no integrats en aquesta organització.
Els països que pertanyen a L’OPEP actualment són:
Iraq
Iran
Kuwait
Aràbia Saudita
Veneçuela (setembre de 1960)
Algèria (juliol de 2007)
Angola (gener de 2007)
Nigèria (juliolde 1971)
Emirats Àrabs Units (novembre de 1967)
Líbia (desembre de 1962)
Qatar (desembre de 1961)
Equador (entre 1973 a 1993, i novament a partir del novembre de 2007)
I els antics membres:
Gabon (de 1975 a 1995)
Indonèsia (de 1962 a 2008)


     Estats membres      Antics estats membres
L’organigrama d’aquesta organització es podria dividir en tres seccions de poder pràctic:Junta de governadors: Aquesta junta està formada pels alts funcionaris que cada país designa, també anomenats governadors. És un organisme que afronta les complicacions generals que poden afectar al conjunt d’aquests estats i organitza i gestiona els actes i les accions de cara el futur.

Secretariat: El secretari general de l’OPEP és el seu representant legal i principal portaveu. Aquest sistemaexecutiu controla l’estudi de les condicions del mercat i coordina la política de les relacions públiques de l’OPEP i el seu departament legal.

Comissió d’ Economia: Aquesta comissió es centra en els estudis de mercat de l’oferta i la demanda. S’encarrega de supervisar la situació del mercat a nivell global, els preus del petroli i prepara els projectes que es discuteixen a les conferències.Tot i que sembla, de cara al públic, que l’OPEP està compactada i en consens unificat, els estats que hi pertanyen tenen tant objectius comuns com individuals. Fins i tot, hi ha hagut conflictes i discussions per raons de domini territorial i influència davant països menys desenvolupats o amb més grau de dependència.


Fundació i Història

La indústria petrolífera des delseu caòtic inici a la dècada de 1860 ha estat envoltada de sobreproduccions i caigudes sobtades i inesperades dels preus, pel fet de l’existència d’un augment abusiu de l’oferta.
‘The seven sisters’ era el nom com es coneixien les set empreses petrolíferes que al 1960 tenien el domini de quasi el total de la producció, refinament i distribució del cru al món. Gràcies a la notable organització icoordinació, aquestes set companyies tingueren un control complet del circuit petroler, a més comptaven amb el suport de les nacions ja que provocaven una influència directa sobre alguns dels governs del moment.

A l’Agost de 1960 aquesta sèrie d’empreses van baixar el preu del petroli entre el 0,10 i 0,14 $/barril.1 Al poc temps de ser aplicada aquesta mesura el govern d’Irak va convidar a lesdelegacions d’Iran, Kuwait, Aràbia Saudita i Veneçuela a reunir-se a Bagdad per tal de tractar aquesta reducció de preus. Arrel de dita reunió, es va crear la nova organització que varen anomenar OPEP, que estava constituïda per els ja esmentats cinc països, els quals van signar un acord que especificava la quantitat produïda de petroli i els preus per a l’exportació assignant quotes de produccióals estats membres.
Aquesta iniciativa va ser portada a terme pel govern Veneçolà i el seu ministre d’Energia i Mines, en el moment, Juan Pablo Pérez Alfonzo i el ministre de Petroli i Recursos Minerals d’Aràbia Saudita, Adullah al-Tariki.

La primera dècada (1960-1970) van ser els anys de formació de la OPEP, en els que la organització va anar perfilant els drets dels països membres....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La opep
  • Opep....
  • Opep
  • OPEP
  • opep
  • la opep
  • Opep
  • OPEP

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS