opera

Páginas: 7 (1727 palabras) Publicado: 1 de diciembre de 2014
COMENTARI D' UNA OPERA
L'ORFEO DE MONTEVERDI

A continuacio anem a comentar l'opera de L'Orfeo composada per Monteverdi en el 1607 amb el text de Alessandro Striggio per a la feria anual de Mantua.
Aquesta opera esta considerada com la gran opera primera opera de la historia de la lirica ,ja que marca el naixementde l'opera tal com la coneixem hui en dia.
Aquesta opera esta a cavall entreel Renaixement i el Barroc com mes tart analitzarem.
La historia esta basada en el antic mite mitologic grec de Orfeo,en ella conta la tragica historia d'amor entre Orfeu i Euridice, qui descendeix al mon dels morts per rescatar a la seua estimada
l'opera esta composta per cinc actes i un prologo.
En el prologo,la musica es presenta i demana al public silenci :va a explicar la historia d'Orfeo.En el acte I, Orfeo i Euridice, molt enamorats , preparen la inminent boda que va a celebrar-se en Tracia.
En el acte II, Oefeo canta molt alegre fins que arriba la missagera que li porta la noticia de la mort de la seua estimada Euridice.
.Orfeo decideix baixar a l'infern(Hades) i rescatar a Euridice.
en el acte III, orfeo ja es troba en l'infern i amb el seu cant aconsegueix vencer albarquer Caronte i atravessar la Laguna Estigia.El cant de Caronte ontimida pero Orfeu continua el seu objectiu.
Enel acte IV , el cant d'orfeu impresiona a Proserpina,qui insisteix al seu marit, Pluto ,Deu del Hades, per a que aquest li done una oportunitat a orfeu per recuperar a la seua estimada.Tambe els espirits infernals es posen de part deljove enamorat.
Pluto es convensut i deixa anarsen aEuridice amb una sola condicio, orfeu no podra mirar-la als ulls fins que no abandonen el Hades. en el cami Orfeo no pots resistirse a mirar-la i Euridice s'esfuma, els dos enamorats quedaran separats per sempre.
I per finalitzar en el acte V,Orfeo torna a Tracia molt apenat, i es entonces quan el deu Apolo descendeix del cel i li proposa abandonar el mon terrenal i anar amb ell al mon celestial,onpodra contemplar la bellesa de la seua Euridice en el sol i les estreles, i Orfeo eccepta.


Aquesta historia la podem situar en l'epoca de Grecia, mes concretament en la ciutat de Tracia, ciutat de tots aquest personantges mitologics.

Una vegada exposat l'argument ,anem a centrar-nos en el fragment a analitzar, anem a analizar uns versos dits per Orfeu en el segon acte una vegadaassabentat de la tragica noticia que li ha dut la missatgera, la seua estimada Euridice acaba de morir, es aleshores quan desideix enfrontar-se al desti i anar a buscar-la a l'infern.

Dir tambe que ens basarem en l'opera representada en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona amb La Capella Reial de Catalunya a mans de Jordi Savall.


COMENTARI INTERNhttp://elpais.com/diario/2002/01/31/espectaculos/1012431606_850215.html


A contiuacio anem a analitzar tots els aspectes interns d'aquest fragment.
En aquest fragment sols apareix Orfeo actuant,en aquest cas Savalla opta per utilitzar un baritono (Furio Zanasi)per a interpretar el paper de 0rfeu en lloc de un tenor com es habitual. Zanasite te una gran tesitura greu pero al mateix temps te aguts i s'adapta perfectament a la partitura.Encara que en aquest fragment no aparesca es important dir que apareixen contratenors, ja que estaven molt de moda en l'epoca,


El contratenor es el cantant que te el tipus de ve masculina mes alta, utilitza el falsete . I va apareixer com a alternativa davant de la prohibicio de la Iglesia Catolica per a la continuacio de los castrati.
Aleshorespodem afirmar que els contratenors son homes queencara concerven les peculiaritats d'aquesta veu de soprano ,sense haber sigut alternat el seu desenvolupament hormonal.


Monteverdi va utilitzar una gran amplia gama de recursos sonors per posar a escena aquest tragedia i va fer us d'una gran varietat d'instruments desconeguts fins entonces , per exemple un grup de laudes i intruments similars de corda pulsada junt a un clavecín per al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Operador
  • Opera
  • Operaciones
  • A Ópera
  • Opera
  • OPERAR
  • opera
  • Ópera

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS