Orígens I Consolidació Del Catalanisme

Páginas: 9 (2061 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2012
Orígens i consolidació del catalanisme
Un estat és aquell territori on conviuen diferents habitants i on l’estat té legimilitat per exercir la força dins i fora. Aquest concepte ve dels romàntics alemanys.
Orígens culturals del catalanisme
El seu origen el trobem a la Renaixença. Autors com Bonaventura Carles Aribau o Rubió i Ors escriuen amb enyorança, i aquest últim vol recuperar el catalàcom a llengua de cultura. Al 1859 es celebren els primers Jocs Florals moderns (certamen literari per premiar les creacions literàries, amb l’objectiu de conservar i purificar el català). El català es va anar consolidant com una llengua de prestigi i comencen a sonar autors que escriuen en català, com Verdaguer o Àngel Guimerà.
També es va produir una Renaixença popular, com el seu nom indica laduren a terme les classes populars que sempre havien parlat català. Aquests autors acostaven el llenguatge de les seves obres a les classes més humils, i es guanyaren el menyspreu dels cultes. Els mateixos populars inicien sàtires en contra de les elits literàries amb autors com Serafí Pitarra.
Aquests populars són gent progressista, amb una gran popularitat entre el poble.
Orígens políticsdel catalanisme
El desacord amb la política centralista que exerceix l’estat espanyol va en augment, amb reclames com l’augment del poder de decisió als ajuntaments. Aquests moviments, anomenats “bullangues” , els duren a terme la petita burgesia i els treballadors de la ciutat. Al 1842 es produeix una forta insurrecció i al 1943, la Jamància. Aquests moviments crearen juntes de govern a nivell deles ciutats. Aquests fets són considerats l’inici del sentiment català i l’anticentralisme.
Federalisme
El primer polític que presenta el federalisme com una cosa seriosa és Pi i Margall. Es basa en la idea de que un Estat és una qüestió de pactes entre l’individu, el municipi i la regió. Espanya havia de ser una federació voluntària dels diferents pobles de la península.
Valentí Almirallfou un personatge important que fundà el diari “El estado catalán”. Creia que només Espanya entraria en una modernització si s’assolia una República federalista. Vol que Catalunya sigui el motor de la modernització d’Espanya. El centralisme impedia el progrés de les zones perifèriques, que estan més desenvolupades. Mantenia que s’havia de proclamar una mena d’Estat català.

Valentí Almirall i elcentre català
S’estableix una divisió entre la idea de federalisme i el catalanisme polític, del qual Almirall n’és l’impulsor. Un Valentí federalista decideix trencar amb el federalisme de Pi i Margall, i busca crear una organització política específicament catalana al marge dels partits dinàstics. Aquest pensament queda recollit a una publicació anomenada Lo catalanisme, on exposa les basesideològiques del catalanisme progressista i datada al 1886.
Valentí Almirall considerava Catalunya com un element vital per al progrés d’Espanya. Com a tal la descentralització política comportaria una transformació profunda i una regeneració de la vida política espanyola. És un personatge republicà, laic i progressista, com a tal no vol que s’identifiqui el catalanisme amb el catolicisme i eltradicionalisme.
El principal objectiu que tingué fou el d’unir totes les forces catalanistes, i amb aquest propòsit convoca el I Congrés catalanista, que agrupà el federalisme republicà i el corrent més aviat literari, apolític i conservador que s’instal·la al voltant de la Renaixença (diari).
En aquest congrés s’arriben a 3 acords:
* Elaborar un document que defensi el dret civil català
*Començar a gestionar per crear una Acadèmia de la Llengua Catalana
* Crear una entitat per difondre el catalanisme

Seguint aquesta última pauta Almirall crea el Centre Català, que vol ser una associació en defensa dels interessos de Catalunya, amb una estructura interclassista.
Al 1883 es convoca el II Congrés Catalanista, que va tenir molta importància en el desenvolupament del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Orígens i consolidació del catalanisme
  • Orígens I Consolidació Del
  • Els origens del catalanisme polític
  • Els Orígens Del Catalanisme Polític
  • Orígens Del Catalanisme
  • Catalanisme I Republicanisme
  • hitoria tema 8: origen i consolidacio deñ catalanisme
  • Crisi restauració i catalanisme polític

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS