Orígens I Consolidació Del

Páginas: 8 (1799 palabras) Publicado: 28 de diciembre de 2012
HISTÒRIA U-8: ORÍGENS I CONSOLIDACIÓ DEL CATALANISME (1833-1901)
El catalanisme va néixer al segle XIX com a moviment cultural de recuperació de la llengua i de la cultura catalana, i va anar acompanyat d’un gran interès pel coneixement de: la història, la literatura, les tradicions i el dret civil català.
El desenvolupament econòmic i social de l’Espanya del segle XIX, amb Catalunya com apionera del procés industrialitzador, va evidenciar una sèrie de problemes que l’Estat liberal era incapaç de resoldre.
Al final del segle el catalanisme va esdevenir un moviment polític que pretenia una reforma en profunditat de l’Estat i la consecució de l’autonomia de Catalunya.
L’aparició d’aquest sentiment catalanista cal situar-la en el context europeu de la difusió del Romanticisme.
1.UNANOVA CULTURA CATALANISTA.
En la recuperació de la llengua i de la cultura catalanes va tenir un papel molt important la Renaixença ( mov. cultural i literari que volia recuperar ús llengua catalana.)
1.1LA PERSISTÈNCIA DE LA IDENTITAT CATALANA.
Al començament segle XIX, després del Decret de Nova Planta, persistia a Catalunya un rebuig clar del procés de centralització administrativa, i lanecessitat d’imposar les lleis i la llengua de Castella.
Com a resultat, al començament del segle XIX el català havia desaparegut pràcticament com a llengua de cultura, tot i què, el català, continuava viu com a llengua de la comunicació oral entre la majoria de la població.
La societat catalana mantenia una llengua pròpia i a més, els seus costums i les seves tradicions, especialment la manera deviure; és a dir, se sentien espanyols com a súbdits de la monarquia, però tenien consciència del seu particularisme dins el nou Estat liberal.
1.2.LA RENAIXENÇA LITERÀRIA I CULTURAL
La Renaixença fou un mov. Cultural que va sorgir al 1830 per reivindicar l’ús públic i literari de la llengua catalana.
Les propostes de Bonaventura Carles Aribau i Joaquim Rubió i Ors, de recuperar el català marquenl’inici de la Renaixença,impulsada per:
-El redescobriment de la idea de pàtria.
-L’assimilació de la llengua materna.
La Renaixença va ser el principi d’un llarg procés per recuperar la identitat que havia començat al segle XVIII.
Els Jocs Florals creats pels iniciadors de la Renaixença van ser la institució cultural que va estimular als poetes a escriure en la seva llengua.
1.3.LA LITERATURADE LA RENAIXENÇA
Hi va haver uns quants escriptors, d’idees polítiques liberals, que proposaven l’ús del “català que ara es parla”,els quals eren contraris al català arcaic i medieval que defensaven els iniciadors de la Renaixença.
Frederic Soler (Serafí Pitarra), va ser rellevant perquè es va integrar en el moviment de la Renaixença i va participar en els Jocs Florals.
Al segle XIX van sorgiruns quants literaris preocupats per fixar la llengua catalana: Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà, Narcís Oller i Valentí Almirall.
2.ELS INICIS DEL CATALANISME POLÍTIC
2.1 La crítica del centralisme
El nou estat liberal va definir a Espanya com a nació única i van apostar per un model d’organització estatal basat en la centralització política , econòmica, administrativa, jurídica i militar.
Certssectors del progressisme català estaven en contra d’una centralització tan radical i reclamaven més atribucions per als ajuntaments i les diputacions. Els moviments populars (bullangues) van ser una primera mostra d’oposició al centralisme. Així, en la insurrecció de Barcelona del 1842 s’hi van formular projectes de reforma de l’Estat amb un fort contingut anticentralista, federal, i popular.Homes com Jaume Balmes van defensar la descentralització de l’Estat.
2.2 El federalisme
El federalisme es va iniciar de la mà del republicanisme, amb Abdó Terradas com a primer referent. La implantació del Partit Republicà Democràtic Federal
va ser significativa a Catalunya , va rebre el suport de la petita burgesia i van tenir una difusió important entre el proletariat industrial.
Francesc...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Orígens I Consolidació Del Catalanisme
  • Orígens i consolidació del catalanisme
  • Origens do comportamento provinciano (ribeirão preto
  • Orígens i causes de la 2a Guerra Mundial
  • Origens del joc i evolució
  • Origens De La Filosofia Sofistes I Sòcrates
  • ELS ORÍGENS LINGÜÍSTICS I LITERARIS
  • Conceptes Diseny Gràfic. Orígens I Autors.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS