Orhan Pamuk

Páginas: 6 (1293 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2012
Orhan Pamuk

Orhan Pamuk va néixer a Istanbul el 1952 (on encara hi viu). Va ser un home que no va tenir un clar objectiu sobre el que volia fer fins ja ben entrats els 23 anys. Primerament volia ser artista i després de graduar-se a la Universitat va decidir estudiar arquitectura. Malgrat tot, als tres anys de carrera ho va deixar per a començar a estudiar periodisme. Aquest però no ve ser elpas definitiu ja que també ho va abandona quan es va adonar que la seva veritable passió era la novel·la. Com deia doncs, als 23 anys, Orhan Pamuk va deixar-ho tot per a començar a escriure i no parar.

La seva primera novel·la Cevdet Bey i els seus, que va ser publicada set anys després del seu primer contacte amb el món novel·lístic, tracta sobre la història de tres generacions d’una famíliarica d’Istanbul que vivia en el barri de Pamuk, Nisantasi, i va ser premiada amb dos premis literaris l’Orhan Kemal i el Milliyet. Un any després del llançament de la seva primera novel·la, Pamuk va publicar la segona La casa silenciosa que en la traducció francesa va guanyar el Gran Premi de 1991 de la “Découverte Européenne”. Any després va publicar la seva segona novel·la, El castell blanc, queparla sobre l'amistat entre d’un esclau venecià i un erudit otomà. Aquest llibre va ser publicada en diversos idiomes, assolint així un primer reconeixement internacional. El mateix any, Pamuk va anar a Amèrica, on va ser professor visitant a la Universitat de Columbia a Nova York durant tres anys. Va ser allà on va escriure la major part de la seva obra entre el quals destaquen: El llibre negre,inspirat en la seva ciutat natal a través de la història d'un advocat a la recerca de la seva dona desapareguda la qual va guanyar (traduïda al francès) el Premi de Cultura de França; La vida nova, que es va convertir en un dels llibres més llegits de la literatura turca; Em dic Vermell, que retrata el món no-occidental i està explicada a través d'una història d'amor i família la qual va guanyarels premis de França (“du Meilleur livre étranger”), d’Itàlia (“Grinzane Cavour”) i el premi literari internacional de Dublín (l’IMPAC) i Altres Colors, una selecció dels seus articles sobre literatura i cultura escrita en diaris i revistes a Turquia i a l'estranger, juntament amb una selecció d'escrits dels seus quaderns privats.

Orhan Pamuk, però, no només va escriure novel·la ambientada a laseva ciutat i que oferia grans històries d’amor i amistat. Des de mitjans de la dècada de 1990 Pamuk va tenir una postura crítica cap a l'Estat turc en els articles sobre els drets humans i la llibertat de pensament i, encara que va tenir poc interès en la política, al 2002 creava Neu, que ell descriu com "la meva primera i última novel·la política". En aquest llibre, situat a la petita ciutat deKars, explica la història de la violència i la tensió entre els islamistes polítics, soldats, laics i kurds i nacionalistes turcs. Neu va ser seleccionat com un dels 100 millors llibres de 2004 per el diari Nord-Americà “The New York Times”.

El llibre més recent de Pamuk, Istanbul, és una obra poètica que és difícil de classificar, la combinació de les memòries de principis de l'autor al'edat de 22 anys, i un assaig sobre la ciutat d'Istanbul, il·lustrat amb fotografies del seu propi disc, i imatges a través de pintors i fotògrafs de Turquia.

Els llibres d'Orhan Pamuk, han estat traduïts a 60 idiomes, entre ells Malàisia georgià, txec, danès, japonès, català, així com l’anglès, alemany i francès. Pamuk ha estat guardonat amb tota mena de premis i reconeixements per a la seva obranovel·lística: el Premi de la Pau, el Premi “Médicis étranger Li”, el Premi Richard Huck, el Gran Premi de “Le Méditerranée étranger” i el Premi Novel de Literatura. A més Pamuk té un doctorat honorari de la Universitat de Tilburg i és un membre honorari de l'Acadèmia Americana d'Arts i Lletres, així com l'Acadèmia de Ciències Socials Chiese.

Fragment d’una de les seves obres, Neu

"El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ensayo De "La Vida Nueva" De Orhan Pamuk
  • Me llamo rojo . Orhan Pamuk
  • La Maleta de mi Padre Orhan Pamuk
  • Nieve, de Orham Pamuk
  • ensayo de orham pamuk
  • Analisis Pamuk
  • orlan pamuk

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS