Oscar Wilde

Páginas: 14 (3373 palabras) Publicado: 21 de abril de 2013
INTRODUCCIÓ



Oscar Wilde, el nom complet del qual és Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde, de la qual cosa el nostre autor deia que més que un nom era una frase, va nèixer a Dublín el 16 d’octubre del 1854, al si d’una família protestant irlandesa de la petita aristocràcia. El seu pare era un cirurgià oftalmòleg eminent, i la seva mare, una dona d’esperit romàntic, fou poetessa,periodista i se sentí atreta pel moviment independentista irlandès, per la qual cosa va prendre el sobrenom d’Speranza, al·ludint a la independència de l’illa. El seu fill, però, no va mostrar mai cap interès en aquesta qüestió, només que, al final de la seva vida, es va convertir al catolicisme de mans d’un sacerdot irlandès; però aquesta conversió, evidentment, no va aportar res a la independència delseu país.
Després de fer els seus estudis a Dublín de manera brillant, va ser becat per entrar a la Universitat d’Oxford, al Magdalen College, on va estudiar filosofiai literatura gregues i llatines, fins a 1878, i va guanyar el premi Newdigate pel seu poema “Ravenna”. Acabats els estudis a Oxford, es va instal·lar a Londres, on escriví poemes i as-



Saigs. Aviat esdevingué famós per laseva intel·ligència, la seva agudesa i la brillantor de les seves converses als salons de moda de Londres. Aquells qui el conegueren personalment afirmaven que la seva agudesa era encara més admirable en les converses que quan escrivia. Esdevingué un home molt admirat en els medis socials més elevats; i ell en gaudia, perquè era un esnob desvergonyit.
El 1881, publicà el primer volum dePoems, i el 1882 fou convidat a anar als Estats Units i al Canadà a fer una sèrie de conferències sobre els corrents estètics de la segona meitat del segle XIX, és a dir, els diversos corrents decadentistes, que aquí, en el seu conjunt, designen amb el nom de Modernisme. En arribar a la duana americana, va dir que no tenia res a declarar excepte el seu gni. Duia una indumentària força extravagant, ianava excessivament mudat, cosa que, a La importància de ser Frank, jack, el protagonista, retreu a Algernon.
A Londres va conèixer Constance Lloyd, filla de Horace Lloyd, conseller de la reina Victòria. S’hi va casar el 29 de maig del 1884, i tingueren dos fills: Cyril i Vyvyan. En aquests anys, va treballar per a la Pall Mall gazette, i esdevingué editor de la revista The Lady’s World (El món de la Dama), títol que ell de seguida va canviar pel de The Woman’s World ( El Món de la Dona), més democràtic i feminista, un corrent amb el qual ell simpatitzava. Aviat, però, va trobar aquesta feina rutinària i avorrida, i la va abandonar. El 1888, va decidir de posar-se a escriure, no pas ocasionalment, com havia fet fins aleshores, sinó com a professional.
D’aquest període,destacarem The Picture of Dorian Gray (El retrat de Dorian Gray), l’única novel·la seva, el tema de la qual és l’acció del pas del temps damunt la bellesa humana (masculina exactament), i es belluga entre el realisme i allò fantàstic. Aquest mateix any, el 1891, va escriure Salomé, en francès, per a la famosa actriu Sarah Bernhardt, a qui arribaria a conèixer en els seus darrers anys de vida, desprésd’haver estat a la presó. Però, a Anglaterra, aquesta obra de teatre va ser prohibida perquè van considerar que, essent una història bíblica, resultava excessivament escandalosa. No fou publicada fins l’any 1894, amb il·lustracions de l’artista Aubrey Beardsley. Finalment, va ser estrenada a París, l’any 1905, mort ja el seu autor i Richard Strauss la va fer arribar als escenaris en forma d’òpera,en llengua alemanya, i avui dia continua formant part dels repertoris operístics de més renom.
A part d’aquesta peça teatral, que ha destacat més musicalment que no pas literàriament ( la música, si és de gran qualitat, sempre s’imposa a la literatura), les seves obres mestres les trobem presicament en el gènere dramàtic, però en la comèdia; de tal manera que podem afirmar, sense por...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • oscar wilde
  • Oscar wilde
  • Oscar Wilde
  • oscar wilde
  • Oscar wilde
  • Oscar Wilde
  • Oscar Wilde
  • Oscar Wilde

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS