Pérotin

Páginas: 3 (642 palabras) Publicado: 6 de abril de 2014
Pérotin

Va ser un compositor francès nascut a París al voltant del 1160 i va morir cap el 1230. Va ser successor del seu mestre Léonin el qual se’l considera el representant més destacat del’anomenada Escola de Notre Dame de París, que va ser un dels centres cabdals en la formació de la polifonia medeival. Va ser activa durant el segle XIII.

Al Nord de França, hi va sorgir a les sevescatedrals, l’anomenada polifonia, una combinació de sons simultanis que es desenvolupaven dins d’un teixit de línies monòdiques independents. A finals del segle IX, van aparèixer els primers exemples depolifonia occidental.

Pérotin va ser canonge de la catedral de Notre Dame de París i, més tard, va ser anomenat mestre de capella. Va revisar el Magnus liber organi (atribuït a Léonin) entre el 1180i el 1190.

Tipus de composició i característiques: Organum melismàtic; polifonia; veus superiors de caràcter melismàtic; la base melòdica és un baix amb valors llargs que prové d’un cantgregorià; en llatí.

Algunes de les seves obres més importants són: l’organum a quatre veus Viderunt omnes (gradual per a Nadal i la Circumsició); Sederunt Principes (per a la festivitat de Sant Esteve) iels conductus Salvatoris hodie (a tres veus) i Dum sigillum (a dues veus), entre d’altres.

Viderunt Omnes

Cant de Nadal en el que es festeja la grandesa i justícia de Déu.

Viderunt omnes finsterrae
Salutare Dei nostri:
Iubilate Deo omnis terra.
Notum fecit Dominus salutare suum:
Davant conspectum gentium
revelavit iustitiam suam
Els confins de la terra,
la salvació del nostre Déu.Aclameu el Senyor arreu de la terra
El Senyor fa conèixer la seva victòria:
a totes les nacions
revela la seva justícia.
El Viderunt Omnes, originàriament de Léonin, és a dues veus. El cantoriginal gregorià, és cantat per una de les veus d'una forma més estesa, amb notes molt llargues. La veu nova, es mou molt àgilment sobre aquestes notes llargues del cant original, amb el mateix text....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sederunt Principes De Perotín
  • Leonin y Perotin
  • Epitafi De Seikilos, Leonin, Perotin y Philipe De Vitry (Cat)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS