Pac 2

Páginas: 7 (1562 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2011
PAC 2. COMUNICACIÓ EN XARXA (I): SISTEMA D'INFORMACIÓ DELS MITJANS

Estructura de la Comunicació

Presentació i objectius

Segons alguns autors com Gustavo Cardoso, l'actual sistema de mitjans ens permet identificar dos nusos principals: el sistema d’informació i el sistema d’entreteniment. Dedicarem aquest segon bloc de contingut de l’Avaluació Continuada al sistema d’informació i, en elmarc del tercer bloc de contingut, treballarem el sistema d’entreteniment.

L’actual sistema d’informació dels mitjans es caracteritza per la preponderància de la televisió i d’Internet, en torn dels quals s’articulen la resta de mitjans. El procés de digitalització de la informació ha tingut conseqüències en la manera de decidir, crear i difondre les notícies. Els mitjans de comunicació demasses es veuen modificats per la seva adaptació a Internet, i alhora els nous mitjans es veuen modificats pels mitjans de comunicació clàssics.

L'estudi dels canvis soferts als principals mitjans de comunicació analògics (premsa, televisió i ràdio) en el seu procés de digitalització ens permet entendre com la dieta de mitjans s'articula a mig camí entre els mitjans tradicionals i la capacitataglutinadora d'Internet. Per la seva banda, l'anàlisi de la funció informativa d'Internet ens permet reflexionar sobre la renovació de pràctiques pròpies dels mitjans de comunicació de masses per tal de construir la memòria social i cercar l'autonomia comunicativa, com és el cas del “gatekeeping” (vegeu conceptes clau).

A grans trets, es pot parlar de dos models periodístics: el modelevolucionari, depenent de la premsa escrita i de la seva fiabilitat i legitimitat; i el model revolucionari, que suposa la creació de nous projectes i plataformes periodístiques, sovint a Internet, on també la ciutadania (i no només els periodistes) adopta un paper cada cop més actiu. De fet, la xarxa ens permet l’accés a gran diversitat de propostes de periodisme ciutadà mitjançant una multiplicitat de nousproductes informatius (blogs, diaris digitals no periodístics, etc).

Tanmateix, autors com Gustavo Cardoso constaten que les propostes de periodisme revolucionari i periodisme ciutadà complementen –però no sustitueixen- el model de periodisme evolucionari, que se situa com el model generalitzat. Al mateix temps, les lectures proposades per a aquest modul de contingut ens donen les principalsclaus per a entendre quins factors diferencien els productes informacionals professionalitzats (periodístics) dels no professionalitzats i com afecten aquests factors en l’apropiació i la dieta de mitjans del conjunt de la ciutadania.

A la introducció de la PAC-1 identificàvem que els mitjans de comunicació tradicional (offline o online) han de competir amb noves propostes informatives fruit del’aparició d’un nou model de comunicació: l’autocomunicació de masses. A la PAC-2 treballarem la relació que s’estableix entre les noves formes de comunicació de masses i l’apropiació que en fan d’elles tant els mitjans de comunicació periodístics com la ciutadania.

Els objectius de la PAC-2 són:

− Connectar el nou model d'autocomunicació de masses amb exemples de pràctiques de participacióciutadania en els mitjans de comunicació.

− Identificar el paper de la blogosfera en el sistema d’informació dels mitjans en dues vessants: el paper del blog al mitjans periodístics i el paper del blog com a exemple d’autonomia comunicativa i sociopolítica dels ciutadans i, en definitiva, com a un nou model de comunicació, l’autocomunicació de masses.

− Identificar i caracteritzar elsmodels de periodisme professional i ciutadà; relacionant-los amb les nocions de periodisme evolucionari i revolucionari.

Enunciat

La PAC-2 s'estructura a través d'una pregunta doble:

1) Connecta el concepte d’autocomunicació de masses treballat a la PAC-1 amb el paper de la blogosfera en el sistema informatiu dels mitjans. Quin paper juga el blog als mitjans de comunicació periodístics...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • pac 2
  • PAC 2
  • PAC 2
  • Pac 2
  • PAC 2
  • Pac 2
  • Pac 2
  • Pac 2

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS