Parteó

Páginas: 2 (389 palabras) Publicado: 26 de diciembre de 2012
1.Documentació general
a) Catalogació
-Nom de l’edifici: Parteó
-Arquitecte: Desconegut
-Cronologia: 118-125 d.C
-Lloc on es va construït: Al camp de Mart (Roma)
b) Breu ressenya sobre l’obra-Materials utilitzats: formigó, maó, marbre, pedra i fusta
-Tractament del mur: Arquitravat i voltat
-Sistema constructiu: Isòdom

Anàlisi formal
Elements de suport: S’han de diferenciar duesparts, el pòrtic i la cella. Al pòrtic hi ha 8 columnes de granit gegantines amb fust llis i amb capitell de marbre d’estil corinti. La cella està formada per un mur de forma cilíndrica de 3 pisos sobreel qual reposa la cúpula. Hi ha 8 pilars situats estratègicament, que ajuda a suportar la cúpula.
Elements suportats: Al pòrtic hi ha 1 entaulament amb arquitrau llis, el fris amb una inscripció ila cornisa que dóna pas al frontó triangular sense decoració. La cella està coberta amb una cúpula de mitja esfera feta amb materials lleugers (com la pedra pomez) mitjançant la utilitat de cassetons,“peces quadrades en semblades amb formigó” que van permetre cobrir un gran espai unitari. També tenen funció decorativa ja que creen un joc de llums i ombres de gran efecte. A la part superior de lacúpula un òcul permet el pas de la llum a l’interior.
Espai exterior: La cella recorda als tolos grecs i estava recobert amb marbre.
Espai interior: S’observen dos tipus de planta, la plantarectangular al pòrtic que a demés és hexàstil i circular a la cella. Tot l’espai està recobert de materials nobles i els 8 pilars adossats permeten cobrir un gran espai unitari en el qual no es necessitencolumnes de suport.
Estil: Aquest edifici és l’obra més important de l’arquitectura romana. Es troben influències de diferents pobles: gregues al pòrtic i a la cella de l’arquitectura oriental a la cúpulaperò resulta una obra plenament romana perquè no segueix al peu de la lletra els principis de l’arquitectura grega. Li dóna molta importància a l’interior. És l’espai més gran, cobert fins...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • taller2 parteA Biologia
  • Resumen Marco Tulio Cicerón primera partea
  • Momento Inicial ParteA Lorena

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS