pere marc

Páginas: 4 (797 palabras) Publicado: 22 de mayo de 2014
Pere March (València, nascut entre 1336 i 1338 – Balaguer, 1413) va ser un poeta valencià medieval, també conegut com a Mossén Pere March. Fill de Jaume March I, Senyor d'Eramprunyà, i de Guillemonad'Esplugues.

Va lluitar al costat del seu germà Jaume March II contra Pere I el Cruel i va ser fet presoner a la batalla de Nájera (1367) pel Príncep Negre d'Anglaterra. Es va establir a València ifou tresorer del duc reial de Gandia. Del seu segon matrimoni el 1395 amb Elionor Ripoll[1] néta del senyor del Genovés) va néixer Ausiàs March, una de les màximes referències de la poesia en catalàde tots els temps. Fou precisament a Ausiàs a qui anomenà fill primogènit en el seu testament atorgat a Xàtiva (1413).[2] Pere March acudí la ciutat de Balaguer en una missió de caràcter incertrelacionada amb l'alçament de Jaume II d'Urgell en contra de Ferran d'Antequera. Morí en aquesta ciutat, amb 75 anys, el 7 de juny de 1413. L'any següent el seu cos fou traslladat i soterrat al monestir deSant Jeroni de Cotalba.

De Pere March, de qui es conserven cinc obres morals, va dir el Marqués de Santillana: Mosén Pere March el viejo, valiente y noble caballero, fizo asaz fermosas cosas, entrelas quales escribió proverbios de grant moralidat.
Fill del notari barceloní Pere Marc. La seva actuació s’estén del 1298 al 1338. Ocupà diferents càrrecs palatins, com el d’escrivà (1298-1300),escrivà de ració (1300-08) i tresorer reial de Jaume II (1308-25) i mestre racional d’Alfons III (1333-35). Intervingué en nombroses activitats diplomàtiques, tant de caràcter internacional com depolítica interior. L’any 1319 rebé l’encàrrec de Jaume II d’escriure en nom seu una lletra a Sanç I de Mallorca per tal de dissuadir-lo de trencar el vassallatge al rei d’Aragó. El 1331 participà en lesnegociacions entre Alfons III i el rei de França per a organitzar una croada contra el Regne de Granada.

El 4 de febrer de 1323 comprà el castell d’Eramprunyà (Baix Llobregat) i el seu terme per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Marcos peres jimenes
  • MARCA PA S Per
  • Marcos peres gimenes
  • Marcos peres jimenes
  • PPT cambio de marca Per
  • Marcos Peres Jimenez
  • Marco teórico de derivados de la pera
  • Marcos peres jimenes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS