Personas Con Discapacidad - Conceptos

Páginas: 7 (1525 palabras) Publicado: 21 de mayo de 2012
DEFICIÈNCIA
Entesa com a conseqüéncia permanent de les malalties i els accidents en el nivell corporal, fisiològic o orgnànic.

El terme deficiència (impairment) fa referència a l’existencia d’una alteracio o anormalitat d’una estructura anatòmica que condiciona la èrdua d’una funció, que pot ser tant fisiológica com a psicológica. És l’exteriorització directa de les conseqüencies de la malaltiai es manifesta tant en els òrgans del cos com en les seves funcions (incloses les psicològiques).

DISCAPACITAT
Entesa com a restricció en l’activitat d’un individu deguda a qualsevol deficiéncia.

El concepte de discapacitat (disability) fa referència a qualsevol restricció o falta de capacitat (apareguda com a conseqüència d’una anomalia) per dur a terme una activitat determinada. Ésl’objectivació de la deficiència en el subjecte i amb una repercussió directa en la seva capacitat de realitzar activitats en els termes considerats normals per a qualsevol subjecte de les seves característiques (edat, gènere...).

MINUSVALIDESA
Entesa com a situació de desavantatge, derivada de les deficiéncies o discapacitats que limiten o imipdeixen la participació social.

El terme minusvalidesa(handicap) fa referència a l’existencia d’una barrera present en l’individu, com a conseqüéncia d’una deficiència o una discapacitat, la qual limita o impideix el desenvolupament del rol que s’espera en aquest individu en funció de la seva edat, sexe i situació social i cultural. És la socialització de la problemàtica causada en un subjecte per les consequencies d’una malaltia, manifestada a través de ladeficiencia i/o la discapacitat, i que afecta a l’acompliment del rol social que li és propi.

DEPENDÈNCIA FUNCIONAL
La dependencia és un estat en el qual es troben les persones que, per raons lligades a la falta o la perdua d’autonomia física, psíquica o intel·lectual, tenen necessitat d’assitencia o ajuda important a fi de dur a terme els actes corrents de la vida quotidiana.

DIVERSITATFUNCIONAL
Terme alternatiu al de discapacitat amb el qual es busca substituir-ne d’altres de semàntic pejorativa i, que es comença a utilitzar a l’Estat espanyol. Aquest canvi ha estat una iniciativa dels membres del Fòrum de Vida Independent de gener de 2005. Es proposa un canvi cap a una terminologia no negativa, no rehabilitadora, sobre la diversitat funcional.

NECESSITAT
Alló que tota persona ha desatisfer per mantenir la seva vida, salut i el seu benestar.

SALUT
Estat de benestar, físic, mental, social i no només l’ausència d’una malaltia.

CAPACITAT
Facultat o competència que té una persona per desenvolupar determinades activitats i conductes que li permetin funcionar en el seu medi social.

Les capacitats es desenvolupen des del naixement de la persona i al llarg de tota la vida,especialment en els primers anys, mitjançant l’adquisició de rutines i hàbits. Aquests aprenentatges afavoreixen l’adquisició de la independència.

INDEPENDÈNCIA
Es refereix a la capacitat de la persona per realitzar per si mateix i sense ajuda les activitats de la vida diària.

Així, d’una persona que sigui capaç de satisfer les seves pròpies necessitats direm que és independent.

AUTONOMIA
La capacitati/o dret d’una persona a decidir per si mateixa i actuar amb total llibertat, orientada al seus actes i assumint els riscos de la seva conducta.

La diferència entre ambdos conceptes (independencia i autonomia) resideix en que la independencia es lo que una persona pot fer, en canvi, l’autonomia fa referència a tot alló que aquesta persona vol fer.

ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA (AVD)
Les AVDengloben totes aquelles activitats elementals que permeteixen a la persona desenvolpar-se autònomament en la seva vida diaria sense dependre d’unes altres

ACTIVITATS BÀSIQUES DE LA VIDA DIÀRIA (ABVD)
Són totes aquelles activitats que són imprescindibles per a viure. El desenvolupament d’aquestes activitats es bàsic per a aconseguir un nivell d’autonomia elemental, doncs es centren en activitats...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Artículo Concepto Personas Con Discapacidad
  • Personas con discapacidad
  • PERSONAS CON DISCAPACIDAD
  • Personas Con Discapacidad
  • Personas con discapacidad
  • LAS PERSONAS CON DISCAPACIDAD
  • Personas con discapacidad
  • Discapacidad Conceptos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS