Pirámide de edades Rusia (en catalán)

Páginas: 7 (1721 palabras) Publicado: 1 de mayo de 2013
1. Què és una piràmide d’edats? De què ens informa?
Una piràmide d'edats és bàsicament, una representació gràfica de l’estructura d’una població (normalment amb una forma piramidal) segons el sexe i l'edat de les persones. Les piràmides de població es solen elaborar a partir de les dades extretes del cens o del padró, que fan els instituts d'estadística oficials de cada país. En el casd’Espanya, aquests instituts són l’INE (a Catalunya és l’IDESCAT)
Gràcies a una piràmide d’edats (també anomenada una piràmide de població), podem estudiar l’estructura d’una població per edats i per sexes, i d’aquesta manera, podem preveure problemes i futures necessitats, i així, planificar diferents polítiques socials.
També permet comparar les característiques de la població de diferents països, iobservar els diferents fenòmens demogràfics, com l’envelliment, el predomini d’un grup d’edat en una població, l’equilibri entre els sexes, etc. En el cas de que es realitzi un estudi més detallat, es poden observar les entrades i les sortides en la forma del gràfic, i per tant podem observar els efectes de les guerres, les catàstrofes, els moviments migratoris, etc.. en un moment històric odeterminat de la població.

De què ens informa més detalladament la piràmide d’edats?
Natalitat i mortalitat. Fenòmens que produeixen més o menys naixement o morts en una determinada població. Pot ser que la barra del gràfic sigui sortida (més naixements) o entrant (més mortalitat o menys naixement).
Si hi ha més naixements poden ser deguts a una sobrenatalitat per un període de bonança econòmica,per la fi d’una crisi que hagi fet disminuir la població o perquè el poder polític potenciï la natalitat, per exemple amb ajudes econòmiques etc...
També pot ser deguda a la immigració. La immigració es reflexa en l’arribada de gent jove i en els naixements (hi ha cultures que tenen més fills).
Si la barra de la piràmide produeix un entrant, significa que hi ha més mortalitat o menys naixements.Això pot ser degut a períodes de crisi econòmica, guerres, epidèmies, emigració, desastres naturals, mortalitat infantil etc...



Esperança de vida. La podem veure reflectida en el cim de la piràmide, depenent si hi ha més o menys població vella. També es pot comprovar l’esperança de vida masculina o femenina, observant el cantó esquerre (població masculina) o el dret (població femenina).L’esperança de vida ens dóna una orientació del grau de desenvolupament d’un país.

El sexe de la població. Podem veure si és una població on predomina la part masculina o bé la part femenina. Generalment, al cim de la piràmide hi ha més població femenina perquè l’esperança de vida de les dones sol ser més alta.
En alguns països hi ha més població masculina (per exemple Xina, una cultura on lanena no es valora tant).




Tipus de piràmides:
Hi ha diferents tipus de piràmides segons les circumstàncies demogràfiques d’un estat, en un moment i un lloc determinats. Es a dir, segons la fase demogràfica en que es troben, les piràmides de població poden adoptar diferents formes, i per tant en distingim tres tipus:
Progressiva: amb forma de Pagoda, és una piràmide en la que hi ha una granquantitat de població infantil en la base, que amb el pas del temps, va desapareixent. Aquest model, és típic dels països subdesenvolupats, ja que són països amb una gran taxa de natalitat, però alhora amb una mortalitat molt alta.
Estancada: amb forma de campana, es veu una base i una zona central igualades. Hi ha control de la mortalitat i de natalitat. És el pas intermedi entre una piràmideprogressiva i regressiva. És dels països en vies de desenvolupament.
Regressiva: Presenta una base més estreta que la part central. Això indica pèrdua de natalitat. És per això que es tracta d’una població molt envellida, típica dels països desenvolupats.

2. Com s’elaboren les piràmides d’edats?

Les piràmides d’edat és un gràfic de barres horitzontals dobles que parteixen d’un eix comú....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Las Piramides de Rusia
  • Pirámides de población de Rusia y Pakistán
  • Rusia y sus gobernantes en la edad media
  • rusia en edad media
  • Análisis De Una Pirámide De Población (Català)
  • Construcción pirámide de Keops (en catalán)
  • Rusia
  • Rusia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS