Pla De Finançament

Páginas: 21 (5204 palabras) Publicado: 6 de abril de 2012
Tema 8.- El subsistema de finançament.

8.1.- Concepte de finançament: El finançament a l'empresa consisteix en l'obtenció de recursos o mitjans de pagament, que es destinen a l'adquisició dels béns que l'empresa necessita per realitzar la seva activitat. El finançament és la base de la inversió. El finançament aconsegueix els recursos necessaris per dur a terme les inversions empresarials. Ladirecció financera d’una empresa s’ha d’encarregar de: - Obtenir recursos. - Determinar l'estructura financera óptima de l'empresa. - Resoldre problemes de liquidesa. - Prendre decissions sobre les inversions a realitzar. - Optimitzar la política de dividends. Exemple: tota empresa sorgeix per satisfer una demanda, per la qual cosa ha de realitzar una sèrie d'inversions en immobilitzat, actiucirculant, etc., les quals no es podran dur a terme si no es disposa de recursos financers. Si l'empresa vol sobreviure, la rendibilitat d'aquestes inversions esmentades haurà de ser superior al cost del capital emprat pel seu finançament. Per conèixer les necessitats de finançament cal analitzar els cicles financers, derivats de que en una empresa els fets financers es van succeint amb unadeterminada regularitat. Hi ha 2 tipus de cicles: A) El cicle a llarg termini: depèn de l’entorn econòmic i tècnic, que pot obligar a canvis estructurals en l’empresa. Es pot estimar fent un promig dels períodes de renovació dels diferents actius fixos renovables; parlarem en aquest cas d’un període mig de renovació de l’immobilitzat. B) El cicle a curt termini: depèn de les condicions internes del’empresa. La durada mitjana d’aquest cicle s’anomena període mig de maduració, i és el número de dies que per terme mitjà tarda a tornar a caixa una unitat monetària que ha sortit de la mateixa per fer front a les exigències del procés productiu.

Cicle de producció

Estoc de matèries Estoc de productes Estoc de productes primeres en curs acabats

Clients

Recepció de materials

S'inicia laproducció

Finalitza la producció Cicle de maduració

Venda al client

Cobrament al client

Cal tenir present que entre els elements que formen l’actiu fix n’hi ha d’amortitzables i de no amortitzables (per exemple, els terrenys). Quan es parla de durada del cicle financer a llarg termini es fa referència al període de vida dels actius fixos amortitzables. Mentre que una part del preu rebut perla venda del producte es reinverteix de forma immediata en el pagament de matèries primeres, salaris, i altres despeses necessàries per tal que pugui continuar el procés productiu, una altra part del mateix, que correspon a les quotes d'amortització (que expressen la pèrdua de valor de l'equip industrial al llarg de l'exercici), no es reinverteix de forma immediata sinó que es sotmet a unaespera, quedant-se en l'Actiu fins que es produeix la depreciació total dels equips industrials, moment en el qual es pot reinvertir en l'adquisició de nous equips. Així sorgeix el cicle financer a llarg termini. El cicle financer de l’empresa es pot resumir en la següent figura:

Mercats de béns industrials

3.- Utilització de recursos

2.- Recursos financers

Mercats financers

4.- Comprad’actius reals EMPRESA 5.- Venda de béns

1.- Emissió i col·locació de títols 7.- Recursos per l’empresa

Mercats de béns de consum

6.- Recursos obtinguts per la venda de béns 8.- Amortització de deutes

Com cal plantejar el finançament empresarial? Ens podem basar en els 2 axiomes del finançament. L’axioma 1 diu: Tota inversió de llarg termini ha de ser finançada a llarg termini. Totainversió de curt termini ha de ser finançada a curt termini. La justificació d’aquest axioma és que si una inversió a ll/t es finança a c/t, s’hauria de retornar el finançament abans de recuperar la inversió, fet que podria ocasionar problemes de tresoreria. Per altra banda, si una inversió a c/t es finança a ll/t, tindrem unes despeses innecessàries. L’axioma 2 defineix el fons de maniobra: Fons...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Plaer
  • Pla
  • Pla
  • Pla
  • Pla
  • inversió y finançament
  • Finançament empresarial
  • finançament

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS