Pla de Salut

Páginas: 6 (1327 palabras) Publicado: 25 de mayo de 2013



































ÍNDEX.



INTRODUCCIÓ A LA VEU HUMANA:
Fonació o producció de la veu:
El òrgan principal de la producció de la veu és la laringe. Aquesta forma part de l’aparell respiratori, i comunica la faringe amb la tràquia. Les dimensions d’aquest òrgan varien segons l’edat, sexe i constitució de cada individu. La laringe estàformada per nou cartílags (cricoide, tiroide, aritenoide, corniculats, cuneïformes i epliglotis) que són moguts per diferents músculs.
Les cares laterals de la laringe estan parcialment cobertes per el tiroides, que és el cartílag que en empassar, parlar o cantar es desplaça amunt. Rere aquest cartílag es troben les cordes vocals. Aquestes són quatre replegaments: dos de superiors (cordes falses oventriculars) i dos d’inferiors que són les verdaderes cordes vocals. Les dues últimes, en aproximar-se vibrant originen un “so sonor”, i si no vibren produeixen un “so sord”.
La veu es produeix pel corrent d’aire procedent de l’inspiració pulmonar que passa per la laringe. Un cop l’aire arriba a la laringe, es posen en funcionament les cordes vocals. El so produït per les cordes vocals és moltdèbil, per això s’amplifica en els ressonadors nasal, bucal i de la faringe que augmenten o disminueixen la freqüència de determinats sons. El funcionament dels músculs respiratoris, especialment del diafragma, canvia la pronunciació de diferents sons.
Capacitat de la veu humana:
La veu humana és capaç de produir sons d’entre 100 i 8.000 Hz de freqüència, tot i que en una conversa normal oscil·laentre els 500 i 3.000 Hz.
La disfonia:
Parlem de disfonia com el canvi anormal de la veu per trastorns de les cordes vocals, el qual provoca la vibració defectuosa d’aquestes i que la veu s’alteri.
Trastorns de la veu:
Els trastorns més comuns són els següents:
La laringitis: Es caracteritza per una veu aspra o ronca degut a l’inflamació de les cordes vocals. Pot ser causada per un úsexcessiu de la veu, infeccions, irritacions, inhalacions etc.
Els trastorns de les cordes vocals són normalment provocats pel mal ús o abús de les cordes vocals a més d’altres factors. Els nòduls vocals són creixements benignes (no cancerígens) sobre les cordes vocals produïts per l’abús de la veu. Són un problema freqüent en cantants professionals. Solen créixer en parells (un a cada corda vocal) i enles zones que es rep més pressió quan les cordes vocals vibren. Provoquen que la veu es torni ronca, greu i tallada.
El pòlip vocal és un creixement tou, benigne, semblant a una “ampolla”. Normalment és produït pel consum de tabac, l’hipotiroïdisme (massa funcionament del tiroides), i mal us de la veu. Provoquen que la veu sigui ronca greu i tallada. Paràlisis de les cordes vocals: Pot produir-seen una o ambdues cordes vocals. És una malaltia que pot oscil·lar entre suau i mortal (ja que les cordes vocals obertes permeten que el menjar o els líquids arribin a la tráquia i els pulmons). Pot ser causada per traumatismes en el cap, coll o cervell, tumors, càncer del tiroide o del pulmó o una infecció viral). Altres trastorns menys freqüents són les úlceres de contacte en les cordes vocals ila papil·lomatosis laríngia.
Disfonia en el treball docent:
La disfonia és un problema molt abundant en l’àmbit docent. Algunes investigacions confirmen que dos de cada tres professors ha patit algun cop algun tipus de disfonia, una xifra prou significativa.
OBJECTIUS DEL PLA:
O. Generals:
Promocionar una bona educació vocal i prevenir els casos d’afonies, nòduls i pòlips en la poblacióadulta en general, especialment sobre els que utilitzen la veu com a eina de treball, durant els pròxims mesos d’estiu.
O. Específics:
OE1: Aconseguir que la població adquireixi els coneixements teòrics(anatomia bàsica) necessaris per a fer un ús responsable del seu òrgan fonedor.
OE2: Facilitar coneixements pràctics de com i de quina manera s’utilitza la veu responsablement de manera que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Salut
  • Salut
  • Salut
  • Plaer
  • Pla
  • Pla
  • salut i salut pública
  • Pla

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS