PLATO

Páginas: 14 (3296 palabras) Publicado: 25 de septiembre de 2014
APUNTS DE FILOSOFIA
PLATÓ
Context
L'objectiu de la seva vida era l'activitat política. Per aquests motius va començar els seus contactes amb Sócrates.
Plató no tan sols va emprar la seva dialèctica o “art del diàleg” com el camí ascendent cap a la veritat; També el va considerar el mètode propi i característic de l'activitat filosòfica.
Arran de la mort de Sòcrates, va patir una profundacrisi vital, política i filosòfica que el van impulsar a viatjar.
A Sicília es va relacionar amb la comunitat pitagòrica de Tàrent, on li van mostrar que és possible un coneixement sòlid i indiscutible: Matemàtiques. Dels pitagòrics va aprendre la idea de la immortalitat i la transmigració de les ànimes, l'explicació del món sensible mitjançant entitats matemàtiques i la concepció comunitària de lamanera de viure filosòfica.






·EL DIÀLEG. Etapes escrites de Plató
ACADÈMIA
De tornada a Atenes, Platé fundà l'Acadèmia. Escola inspirada en les comunitats pitagòriques però amb gran llibertat intel·lectual.
S'estudiaven gran varietat de matèries com matemàtiques, música, astronomia (Antítesi de l'educació sofista: només tractaven l'art de parlar i de convèncer)
Tenia com aobjectiu fonamentar la possiblilitat d'assolir la veritat absoluta. Ell considerava insostenibles el relativisme i l'esceptisisme dels sofistes. La seva teoria del coneixement lligada a la teoria de les idees explica com arribar a la veritat universal.


LA TEORIA DE LES IDEES: El món de les idees i el món de les coses
Plató crea una síntesi filosòfica on l'organització justa i ideal de la vidasocial i política exigeix establir com és la realitat i com s'hi pot accedir. Recull la claror racional sobre la natura (presocràtics) i la claror racional sobre l'èsser humà(sofistes i Sòcrates).
Diu que l'autèntica realitat és eterna i inamovible (com Parmènides) i afirma el perpetu fluir de les coses. Ofereix una solució conciliadora a l'oposició permanència-canvi.
“Quan observo el món veigtemporalitat; Coses que canvien i fluiexen constantment, coses que no perduren però, què passa si els miro amb els ulls de la ment? Significa veure allò que és propi del valor de les coses, veure més enllà d'un bell rostre. Significa veure la perfecta bellesa.”
Veure amb els ulls de la ment significa conèixer els models, formes i l'essència de les coses., allò que tenen en comú tots els objectesdel mateix tipus: la IDEA.
La teoria de les idees afirma l'existència d'unes entitats inmaterials, absolutes, immutables, perfectes, universals i independents del món físic. Són les idees del món intel·ligible: Els objectes i fenòmens que ens envolten són canviants i contingents; Són còpies o imitacions de la veritable realitat.
En definitiva la teoria de les idees engloba el món en dos móns:-El món excels i perenne de les idees.
-El món imperfecte i fugisser de les coses.
LA TEORIA DE LES IDEES: Alguns aspectes de la teoria
Té dos vessants: Lògic i metafísic.
Lògic: Identifica les idees amb els conceptes generals. Jo puc collir una gran pluralitat de flors però el concepte flor és únic. No m'estic referint a cap flor concreta sino alguna cosa universal.
Metafísic: Afirmal'existència real de la flor ideal, perfecte i immutable.
Estableix una jerarquia d'idees: Al món sensible cada idea ocupa un lloc al mapa jerarquic. (No és igual d'important el Sol que la formiga -la jerarquia natural és una rèplica de la ideal- )De totes les idees regna la idea
1.Del bé o de la bellesa.
2.De la justícia i valentia
3.Idees o conceptes matemàtics: Subordinades a aquestes les ideesde coses naturals com el caball, casa, pedra, etc.
Relació entre idees i coses: La flor és bella perquè participa de la idea de la bellesa. De l'altra la idea és un model que la cosa particular imita.
LA TEORIA DE LES IDEES: Mite del Demiürg
El mite narra que en l'origen hi havia el món de les idees, el Demiürg i una massa caòtica i informe. Aquesta materia és imperfecta. Prenent el món de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató
  • Las platas
  • plater
  • Plato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS