Plató

Páginas: 17 (4039 palabras) Publicado: 25 de marzo de 2012
FILOSOFIA

PLATÓ














Índex



- Vida i obres de Plató .......................................................................... 2


- Antecedents o influencies .................................................................. 3


- Teoria de les idees.............................................................................. 5


-Teoria del coneixement....................................................................... 6


- Ètica i política...................................................................................... 7

- Vocabulari bàsic.................................................................................. 8

- Influencies posteriors al pensament dePlató..................................... 10
































Vida i obres de Plató


Plató va ser un filòsof d'immensa influència en la Grècia clàssica. Va ser deixeble de Cràtil i de Sòcrates, i mestre d'Aristòtil. En comparació amb altres socràtics, és anomenat el socràtic major. El seu treball més important va ser La República (Grec Politeia, 'ciutat') en el qual subratlla laseva visió d'un estat "ideal". També va escriure Lleis i diversos diàlegs que tenen com a figura central el personatge de Sòcrates.


Va néixer a Atenes l’any 427 aC., un any després de la mort de Pèricles. Pertanyia a una família de la noblesa tradicional. El seu vertader nom era Aristocles. "Plató" és un sobrenom que significa: "el d'esquena ampla". Per part de pare té com a avantpassats eldarrer rei d´Atenes, i la seva mare estava emparentada amb Soló, legislador llegendari de la ciutat i membre del grup dels set savis. Dos dels seus oncles per part de mare, Càrmides i Críties, van formar part dels trenta tirans proespartans. El fet de pertànyer a una família aristocràtica va fer que fos educat pels millors mestres de l´època. Els seus vincles familiars, així com l´educació que rebé,li donaren l´oportunitat d’introduir-se aviat en els principals grups polítics d´Atenes.

Plató era fill d'una família que pertanyia a l'aristocràcia atenenca. El seu pare era Aristó. Segons una tradició en disputa, va informar Diògenes Laerci que Aristó rastrejà la seva ascendència del rei d'Atenes, Codros, i el rei de Messènia, Melanto.[1] La mare de Plató era Periccíone, la família esvantava d'una relació amb el famós legislador atenenc i el poeta Soló.
Amb 21 anys va passar a formar part del cercle de Sòcrates, el qual va produir un gran canvi en les seves orientacions filosòfiques. Després de la mort de Sòcrates, Plató es va refugiar a Mègara on va començar a escriure els seus diàlegs filosòfics.
Més tard, va viatjar durant deu anys per Egipte i diferents llocsd'Àfrica i Itàlia. En Magna Grècia es va fer amic d'Arquites de Tàrent i va conèixer les idees dels seguidors de Parmènides. A Sicília va voler influir en la política de Dionisi I i el va intentar convèncer d'aplicar algunes de les seves idees filosòfico - polítiques. Per aquesta causa va ser empresonat.

Aníceris de Círene va reconèixer a Plató en la venda d'esclaus i el va comprar per a tornar-li la llibertat.Després de recobrar la seua llibertat Plató va comprar una finca en els afores d'Atenes, on va fundar un centre especialitzat en l'activitat filosòfica i cultural, al qual va donar el nom de L'Acadèmia. Va morir d'un atac de cor a un banquet a una edat avançada.











L'obra de Plató es caracteritza pels seus diàlegs filosòfics.

Aquests diàlegs es poden dividir en quatre fases:1. Primers diàlegs (o diàlegs Socràtics). Es caracteritzen per les seues preocupacions ètiques. Els més destacats són: Apologia de Sòcrates, Critó,Protàgores, Càrmides, Trassímac i Eutrifró.
2. Època de transició. Aquesta fase es caracteritza també per qüestions polítiques. Destaquen: Gòrgies, Menó, Cràtil i Menexè.
3. Època de maduresa o diàlegs crítics. En aquesta fase...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató
  • Las platas
  • plater
  • Plato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS