poesia i teatre valencianes del s. XX

Páginas: 9 (2100 palabras) Publicado: 22 de mayo de 2015

6. Descriu les tendències més rellevants de la poesia en el període que va des de la postguerra fins a finals dels anys 70. (167 paraules)

Entre la fi dels quaranta i el començament dels cinquanta Riba va orientar un conjunt de poetes que perllonguen la poesia de tradició postsimbolista i el gust per l’expressió culta i el rigor de la llengua (poesia pura)
Hi ha una altra corrent en torn deFoix que reivindica la ruptura formal i lingüística i l’experimentalisme de les avantguardes
En els anys seixanta es produeix un debat que va enfrontar l’estètica de tradició simbolista amb el realisme històric, corrent que concebia la literatura com una forma de compromís polític i que reivindicava la participació en la lluita per l’alliberament individual i social de l’ésser humà.
En els setantaes van començar a publicar les obres completes de Brossa i es va redescobrir la poesia de Foix,

Al País Valencià l’anunci del canvi el va marcar el 1974 l’antologia d’Amadeu Fabregat Carn Fresca on els autors antologats compartien únicament el trencament amb la tradició anterior del realisme històric i la voluntat de practicar poesia com una activitat autònoma.


7. Explica les aportacions deVicent Andrés Estellés al gènere poètic (189 paraules)

Estellés és el màxim exponent de la poesia contemporània al País Valencià i un autor representatiu de la postguerra. Encara que s’havia donat a conèixer el 1953 amb Ciutat a cau d’orella fou a partir del 1970 quan es produeix el que s’ha anomenat el boom Estellés. El 1971 publicà Llibre de les meravelles i La clau que obri tots els panys. El1972 Recomane tenebres. L’ambient li va ser favorable perquè es va reincorporar a la nostra escena literària en un moment decisiu de represa cultural al País Valencià.
La poesia d’Estellés es tracta d’un discurs oposat a la “poesia pura”, ja que esquiva el pur joc verbal i el lirisme hermètic. El poeta de Burjassot inventaria la realitat per mitjà de la seua poesia, creant un autèntic mural de laValència del seu temps. La poesia d’Estellés es tracta d’un testimoniatge, d’una crònica de la realitat.
En la seua poesia la realitat quotidiana apareix descrita amb un estil molt expressiu amb predomini de la llengua col·loquial.

Una altra aportació d’Estellés al gènere poètic és l’ús de referents de la tradició literària clàssica, de vegades, amb intenció còmica.


8. Explica lescaracterístiques més importants de la producció poètica de Salvador Espriu. (179 paraules)

L’obra d’Espriu té un caràcter fortament unitari. Hi contribueix la creació de diversos mites que recorren la seua obra. L’autor va considerar la seua obra com una meditació constant i obsessiva de la mort. Per a ell la mort és la realitat última de l’existència humana.
Espriu formava part de la primera generaciód’escriptors que, en arribar a la joventut, es van trobar una llengua normalitzada i codificada i un marc de llibertats i autogovern per a Catalunya. Després de la guerra l’escriptor es va concentrar en la poesia. El primer llibre publicat després de 1939 fou Cementiri de Sinera. El següent llibre de poemes va ser Les cançons d’Ariadna al qual van seguir Mrs Death, Les hores i El caminant i el mur. En totsaquests llibres el poeta insisteix en l’angoixa i la solitud que envolten l’home i, al mateix temps, s’hi expressen les tensions del poeta amb el seu poble.

La pell de brau va marcar el moment de màxima projecció d’Espriu. El poeta convertit en oracle denuncia les injustícies que van seguir la Guerra Civil.


9. Descriu les característiques bàsiques de la poesia actual. (179 paraules)

La poesiacatalana de la dècada dels huitanta va estar marcada per la pèrdua progressiva dels grans mestres de la postguerra com Espriu o Vinyoli. Es va continuar cultivant una poesia relacionada amb les avantguardes històriques mb referents com Joan Brossa i la seua obra Poesia rasa.
Probablement, però, la línia estètica predominant en la poesia catalana de les dues últimes dècades del segle XX siga...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Poesía Española a Principios Del s. Xx
  • TEATRO Y POESIA EN IBEROAM RICA S
  • Géneros literarios i: ensayo, poesía y teatro
  • Teatro valenciano
  • Mercè Rodoreda i la literatura del s XX
  • teatro del S. XX
  • Teatro Del S Xx
  • poesia y teatro europeo del siglo xx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS