polli

Páginas: 7 (1624 palabras) Publicado: 5 de enero de 2015
Marc históric
Al segle XV, les principals ciutats catalanes creixen i viuen un temps de prosperitat. En aquest àmbit ciutadà, van sorgint nuclis importants d'un públic culte desitjós de coneixer aquelles obres que li han de permetre d'orientar-se en una vida que ja no és, solament, una lluita continuada per la subsistència física.
Aques fet explica l'aufment notable de la producció o de latraducció d'obres de caràcter històric, jurídic i científic. Des d'un punt de vista literari, les obres de més vàlua son, probablement, les de tipus religiós, pensades con a instruments de difusió dels principis de la doctrina cristiana.
Autoria
L'autor de Tirant lo Blanc es Joanot Martorell. Aquest va néixer a Gandia l'any 1414 fill d'una família de mitjana noblesa. Va estar emparentat amb elpoeta Ausiàs March, amb qui no va mantenir bones relacions.
Com a cavaller que era, va viure tot un any a Anglaterra preparant un duel que mai no es va celebrar. Durant aquest temps, va poder conèixer una sèrie de relats anglesos que van el inspirar per escriure els primers capítols de la seva novel·la.
Es creu que Martorell va morir cap al 1468 i l'obra, que va començar a escriure vuit anysabans de la seva mort, no va ser editada fins el 1490.
Aixó va comportar la intervenció d'un altre escriptor, Martí Joan de Galba, que també va morir abans de la data de la publicació, i que va retocar els episodis finals i va fer la titulació i la divisió de la obra.
Gènere
La novel·la cavalleresca apareix en un moment en què la vida real està plena de cavallers i, com que vol reproduir larealitat, es preocupa sobretot per ser versemblant, és a dir, per ser creïble a qualsevol persona que llegeixi (o escolti com llegeixen) un llibre d'aquest tipus.
És per això que la novel·la cavalleresca tindrà una sèrie de característiques que la distingiran notablement dels llibres de cavalleries escrits fins aleshores (com els castellans Amadís de Gaula o el cicle dels Palmerines):
Els herois tenenvirtuts i capacitats normals, exemptes d'elements inexplicables (per exemple, un cavaller mai no lluitarà tot sol contra cent i necessitarà temps per curar-se de les ferides produïdes en els combats).
Els escenaris on passen els esdeveniments són reals també, són terres conegudes pels lectors (les històries no passen en països exòtics i allunyats geogràficament).
El temps narratiu és proper aqui llegeix (les novel·les no estan ambientades segles enrere).
Hi apareixen personatges reals, que tothom coneix o pot identificar.
Hi ha episodis històrics (batalles) que tothom pot recordar, com per exemple la caiguda de Constantinoble en mans dels turcs, que es va produir el 29 de maig de 1453. O el setge de l'illa de Rodes per les forces egípcies, que va tenir lloc del 10 d'agost al 13de setembre de 1444.
No hi ha elements meravellosos ni fantàstics, que donarien un to irreal a la ficció.
El fet que les novel·les cavalleresques vulguin assemblar-se a la realitat les farà elogiables. Miguel de Cervantes, fa una crítica als llibres de cavalleries en el Quijote, on, en canvi, escriu lloances del Tirant lo Blanc.
Argument
A la primera part de l'obra, Tirant viatja a Anglaterraper asistir a unes festes i ser armat cavaller. Visita el comte Guillem de Varoic, el qual, retirat de les armes, viu com un ermità, i és alliçonat per aquest en l'art de cavalleria.
En la segona i tercera part, les gestes de Tirant tenen lloc a la Mediterrània, Tirant te èxit lluitant contra els infidels, i l'emperador de Constantinoble el crida al seu costat. Allí, Tirant coneix Carmesina iambdós s'enamoren.
La quarta part es sitúa al nord d'Àfrica (on hi arriba després d'un naufragi), i converteix al cristianisme molts sarraïns, que l'acompanyen de retorn a Constantinoble.
A la cinquena part, es produeix el retrobament i posterior casament amb Carmesina. Tirant emmalalteix i mor, pel que la princesa, terriblement adolorida, mor també.
Temes principals
Dos son els temes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • polli
  • Polli
  • Pollios
  • DIRECCION DE ARTE II POLLIO
  • Marcu vitruvius pollio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS