Pràctica 2. Hematologia

Páginas: 7 (1731 palabras) Publicado: 7 de enero de 2013
Pràctica 2: Hematologia |
Verónica Espinós Gisbert |
|
|

En aquesta segona pràctica els objectius a seguir estan directament relacionats amb la sang, és a dir, anem a calcular la concentració d’eritròcits (també anomenat recompte), també anem a calcular l’hematòcrit, i per últim farem un estudi elemental dels grups sanguinis.
Com són tres parts les que té la pràctica anem aanalitzar cada una per separat. Primerament profunditzarem en la part del recompte d’eritròcits. Aquest càlcul és molt important ja que és el primer paràmetre que es vol saber en una analítica (el segon seria el recompte i identificació dels 5 tipus de glòbuls blancs). Fent una mitja entre homes i dones sabem que hi ha aproximadament cinc milions d’eritròcits en un mil·lilitre de sang. Un factor importanta l’hora de donar els resultats en la concentració d’eritròcits és en les dades que es proporciona, sol emprar-se el S.I. número d’eritròcits per litre de sang, o també s’utilitza el nombre d’eritròcits per mm³. Amb aquesta petita introducció teòrica anem a centrar-se en la part pràctica. Sabent que a la sang tenim aproximadament cinc milions d’eritròcits en un mil·lilitre de sang, podria ser unreferent per a fer el recompte, però és quasi obvi que seria una faena molt tediosa i difícil, per aquest motiu la mostra amb la qual fem el recompte no és la inicia agafada, sinó una dilució de 200 voltes d’aquesta, en aquest cas volíem tindre una mostra el qual fora un volum final d’un mil·lilitre, és a dir, 1000 µl, per tant agafarem 5 µ de sang i 995 µl de líquid Dacie (la relació per la qualhem agafat estes dades s’encontra al annex), el líquid Dacie es una substància hipotònica respecte a la sang, perquè com ja vam veure a l’anterior pràctica els eritròcits en un mig hipotònic es lisen i el recompte fet no seria real. Una vegada hem fet la dilució procedirem a col·locar-la en la càmera comptaglòbuls, o càmera de Neubauer (imatge 1), aquesta càmera s’anomena així perquè es com unporta especial, per a entendre-ho millor explicarem el procés de preparació de la mostra:
Ens mullarem un dit (sols que estiga humit) i el passarem per les bandes laterals (les senyalitzades amb una fletxa roja de la imatge 1), a continuació col·loquem el “porta” damunt, aquest per capil·laritat es quedarà unit a la càmera de Neubauer, a continuació plenarem l’espai que queda entre el porta i lacàmera (espai senyalitzat amb blau de la imatge 1 i la imatge 2) amb compte la mostra diluïda, observarem que per capil·laritat es plena per complet (imatge 3), hem d'anar amb compte que no es queden bambolles d'aire, ni de que se’n isca la mostra per tot arreu, si fora el cas secariem l’excés amb paper.
Imatge 1; Càmera de Neubauer, senyalitzat amb roig els suports del “cubre”, i amb blau ons’allotga la mostra.
Imatge 1; Càmera de Neubauer, senyalitzat amb roig els suports del “cubre”, i amb blau on s’allotga la mostra.

Imatge 2; visió de la càmera de Neubauer des d’una vista lateral
Imatge 2; visió de la càmera de Neubauer des d’una vista lateral

Imatge 3; descripció visual del plenat de la càmera amb una pipeta
Imatge 3; descripció visual del plenat de la càmera amb una pipetaUna vegada ho tenim tot preparat procedim a la part més important, el recompte de eritròcits. Col·locarem la càmera al microscopi i començarem a veure com una quadricula (imatge 4), pujarem fins x40 augments i podrem veure nítidament la quadrícula (imatge 5), en aquesta ens haurem de fixar en la part central on els quadres són més menuts (imatge 6), aquests són els que s’utilitzen per a fer elrecompte de glòbuls rojos (hi ha altres que són per a glòbuls a leucòcits, però en aquesta pràctica no els emprarem). Contarem el eritròcits que hi ha a cada quadre, de normal solen comptabilitzar-se de mitja uns 80 quadres, quan més en comptem més exacta serà la dada final, ja que farem els càlculs partint de la mitja calculada de eritròcits per quadre. Hi ha un criteri a seguir en el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • PRACTICAS DE HEMATOLOGIA
  • Practicas hematologia
  • Hematologia 2
  • Practicas de Hematologia Cetis
  • Practica de hematologia iii
  • Practica hematología factores rumatoides
  • Practica 2
  • Practica 2

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS