Preguntas Literatura Catalana Siglo XX

Páginas: 35 (8563 palabras) Publicado: 26 de junio de 2015
Qüestionari de Literatura Catalana segle XX:
1. La modernitat com a valor absolut en la cultura europea de la fi de segle. Causes i manifestacions:
La idea de modernitat sorgida a Europa a finals de segle va ser provocada per diversos factors. En primer lloc, cal destacar el sentiment cosmopolita del burgès europeu, que es considerava a ell mateix com un integrant del mercat internacional capaçde rebre qualsevol producte en un període molt breu de temps i amb la possibilitat de rebre'l en gran quantitat. D'altra banda, però, el desenvolupament tecnològic també va tenir un gran paper dins aquesta actitud modernitzadora. A finals d'aquest segle s'havien inventat la bicicleta, l'automòbil, el llum elèctric, la màquina d'escriure, etc.; que van significar un augment de luxe en elsproductes. D'aquesta manera, doncs, i amb l'aparició del capitalisme, ser modern significava adoptar una actitud de consumidor davant la vida.
2. Què volem dir en afirmar que el modernisme va ser, sobretot, una actitud? En concret, quina?
El terme “modernisme” és difícil de definir. Podem establir el concepte de “modernisme” des de dos vessants: el modernisme com a actitud i el modernisme com a procés.L'actitud modernista seria la d'aquells que eren partidaris de tot allò que era modern i que es pronunciaren a favor d'una renovació que s'aconseguiria manllevant de fora els models i les idees. Aquesta actitud, compartida per un bon nombre d'escriptors i artistes, quallà en una acció vagament coordinada que serví per designar un moviment o un període de la història de la literatura catalana: elmodernisme. Ara bé, la definició més adequada de modernisme seria: “el procés de transformació de la cultura catalana, en el tombant del segle XIX, de cultura regional i tradicionalista en cultura nacional i moderna”.
El modernisme s'ha d'entendre, en el cas de la literatura catalana, com la superació de la manca de corrents estètics i de la creació literària. El que intenta aquesta nova actitud éscrear una literatura, en català, moderna i equiparable a la resta de literatures europees de l'època. D'aquesta manera, podem dir que es tracta d'un moviment heterogeni perquè és format per una gran quantitat de corrents estètics. Aquests moviments (realisme-naturalisme, post-naturalisme, simbolisme, vitalisme i decadentisme) van donar peu a cultivar una literatura completa en tots els gèneres ivan aconseguir equiparar la literatura catalana a les literatures fetes a la resta d'Europa.
3. Cronologia i etapes del Modernisme literari:
S'estableixen dos períodes en la cronologia del Modernisme:
1r període (1892-1900):
Període més combatiu del moviment, amb to anarquitzant i radical des del punt de vista social. El moviment conegué la seva època més agressiva i, per tant, més creadora.
Undels eixos vertebradors del modernisme com a moviment va ser la redacció de la revista i editorial L'Avenç. La tercera època d'aquesta revista (1889-1893) va ser la modernista. El 1891, Fabra i uns companys, endegaren una campanya ortogràfica, amb el canvi de la “s” del títol per una “ç”, volien que es tingués en compte “el català que ara es parla” enfront del llenguatge arcaïtzant del Romanticismejocfloralesc. Però no fou fins al 1892, que la revista adoptà una actitud crítica davant del passat i de defensa radical de la modernització de la cultura catalana.
Les Festes Modernistes de Sitges: Rusiñol pensà que Sitges podia servir per a experimentar la llum. Organitzà una exposició de pintura que fou la primera Festa Modernista (1892). La primera Festa realment d'interès i important per a laliteratura, fou la segons exposició (1893). La tercera Festa Modernista (1894) estigué dedicada a “l'art per l'art”, la qual va tenir un mèrit d'unificar totes les tendències del moviment.
Cap a 1893 començà a advertir-se una divisió entre els modernistes. L'Avenç adoptà un caràcter violent, anarquitzant i de crítica social molt marcat. Els autors del vessant simbolista se n'apartaren. Això,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • literatura latinoamericana del siglo xx
  • literatura durante el siglo xx
  • Literatura chilena del siglo XX
  • Arte En La Literatura Del Siglo Xx
  • Literatura valenciana siglo XX
  • Literatura española del siglo XX
  • Literatura del siglo xx
  • literatura latinoamericana del siglo xx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS