preguntes sobre la dictadura de primo de rivera

Páginas: 9 (2099 palabras) Publicado: 28 de enero de 2015
DICTADURA DE PRIMO DE RIVERA I “DICTABLANDA”
1.Expliqueu les justificacions i les causes reals de l’adveniment de la Dictadura de Primo de Rivera (DPDR). Comenteu, també, els suports socials polítics i institucionals que va tenir.
Els colpistes van justificar l’acció de Primo de Rivera com una solució per posar fi a la crisi política i la conflictivitat social que travessava el país. Primo deRivera va anunciar un missatge populista i renovador per mitja d’un manifest amb pretensions regeneracionistes:
La crisi política: Acabament de la inestabilitat i el bloqueig en què es trobava el sistema polític parlamentari amb el caciquisme i la corrupció política.
La por a una revolució social davant de la conflictivitat social: La violència social als carrers de la ciutat i al camp esvista com una amenaça a l’ordre estable i es creu que ha arribat a límits insostenibles.
El perill de la fragmentació d’Espanya a causa de les tendències separatistes: Els colpistes consideraven que la unitat d’Espanya estava amenaçada per l’auge del separatisme que provenia especialment de Catalunya
Però els objectius reals de Primo de Rivera, com alguns historiadors apunten, no eren posar fi a unregim caduc i rovellat, sinó mes aviat:
evitar que el regim polític acabes democratitzant-se políticament i socialment.
Les classes dominants intenten evitar a tota costa l’esclat d’un procés revolucionari per part dels treballadors.
Per últim Primo de Rivera, militars i el propi rei volien evitar que les corts els erigissin responsabilitats sobre el desastre d’Annual
Primo de Rivera iels sectors que li van donar suport:

A nivells socials, una part de les classes altes i mitges
A nivells politics, politics de partits dinàstics i fins i tot alguns sectors de la lliga i del PSOE
El Rei i els militars que justifiquen que un govern militar fort era la “solució necessària” per acabar amb la unió de problemes existents
2.Enumereu i expliqueu tres aspectes rellevants (dequalsevol índole) de les actuacions polítiques de la DPDR.
LA REORGANITZACIÓ MILITAR
Volien una suspensió del sistema democratic. La dictadura militar es de caracter dictatorial integrats nomes per militars amb intencions de:
- Eliminació del sistema parlamentari i constitucional ( S’anula la consitució del 1876 i es tanquen les corts. Govern per decret.
- Prohibició de partits i sindicats (CNTi Comunista)
- Suspensió de llibertat individual i colectives.
- Repressió policial ( acaba amb el pistolerisme)
ESTATUT MUNICIPAL I PROVINCIAL
Volien la eliminacio del caciquisme i van elaborar un estatut provincial i un de minucipal i es va sustituir els ajuntaments per juntes de vocals associats format pels contribuents mes importants de cada localitat. L’alcalde es elegit pel governLA POLÌTICA ECOMOMICA I SOCIAL
Economica: Els resultats economics foren desiguals. El context economic era bo (feliços anys vint) pero es va generar un gran deficit presupostari.
La dictadura preten recuperar la malmesa economia atraves d’un fort intervencionisme, desemvolupat a traves de politiques proteccionistes(Forts aranzeles i campanyes a favor dels articles Espanyols i Ajudesestatals a empreses), nacionalitzacións(Creació de monopolis estatals) i foment d’obres publiques (Xarxa de carreteres ,camins, ferrocarrils, i metro (BCN i Madrid) i Terreny agrari:Confederacions hidrografiques ( es promou el regadiu i electrificació))
Social: L’objectiu de la dictadura era la pau social que s’aconseguiria eliminant els conflictes laborals. MESURES:
- Respresió dels mesradicals (CNT) i comunistes.
- Tolerancia amb els sindicats mes moderats: UGT i sindicats lliures.
- Creació de sindicats verticals que agrupaven representants sindicals i empresaris en igual proporció i que reglamentaven sobre els salaris, condicions laborals i resolució de conflictes.En cas de desacord, s’imposava l’arbitratge i la mediació.
- Introducció de certes millores laborals ( postura...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Dictadura De Primo De Rivera
  • La Dictadura De Primo De Rivera
  • La dictadura de primo de rivera
  • Dictadura de primo de rivera
  • La Dictadura De Primo De Rivera (Resumen)
  • La Dictadura De Primo De Rivera
  • Dictadura De Primo De Rivera
  • Dictadura Primo de Rivera

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS