Primo de Rivera

Páginas: 19 (4723 palabras) Publicado: 19 de abril de 2013
DICTADURA DE PRIMO DE RIVERA

Etapa 1923-1930
Durant aquest període el rei continua sent Alfons XIII, per tant vincula la monarquia a un sistema dictatorial. Miguel Primo de Rivera és el general de l’exèrcit que fa un cop d’estat amb el suport del Rei. Primo de Rivera establirà una dictadura que durarà set anys.
Parlarem de quatre punts
El cop d’estat. Justificacions i com es produeix
Eldirectori militar (dos anys 23-25) Sembla que es provisional però i un cuerno! Que els espanyols volen que ens extingim
Directori civil (25-30)
Oposició a la dictadura de Primo de Rivera
CAUSES DEL COP D’ESTAT
Visca Catalunya lliure!
Les causes de la dictadura de Primo de Rivera. La primera és el desastre d’Annual que provoca 13.000 morts de les tropes espanyoles. Recordem que a continuació elcas Picasso pretenia aclarir quines eren les causes. Fent aquestes investigacions van descobrir que la corrupció esquitxava al rei i a la monarquia. Primo de Rivera té el suport de la monarquia i de l’exèrcit per posar fi a aquesta investigació. Tapant sempre les derrotes del rei i de l’exèrcit a través de la força. Ens fan callar però nosaltres seguirem parlant!
Però Primo de Rivera també té elsuport de la burgesia catalana. Això s’explica a través del Pistolerisme que es viu a Barcelona. Hi ha una radicalització de la lluita de classes, hi ha atemptats constants. Es increïble que ens segueixin enganyant d’aquesta manera pensant que algú farà alguna cosa per nosaltres. Primo de Rivera era el principal responsable de la seguretat de Catalunya. Una de les causes és posar fi a laviolència obrera que hi ha a Barcelona.
Un altre causa que explica un regim dictatorial. Als anys 20 el regim parlamentari està totalment desacreditat a Europa en general. Hi ha la impressió de que els parlaments són incapaços de posar-se d’acord. A Espanya sobretot perquè porten més de 20 anys amb crisis parlamentaries. Hi ha un referent a Itàlia on un partit feixista Mussolini ha pres el govern al1922. No es que hi hagi un partit feixista a Espanya, encara, però Primo de Rivera vol un govern fort. Primo de Rivera té relacions cordials amb el règim italià.
Hi ha un nou govern García Prieto que, a part de fomentar la comissió d’investigació, està present noves mesures que no agraden a les classes conservadores. Vol pujar els impostos de les fàbriques, pretenia fer uns canvis en la lleielectoral de manera que les eleccions fossin més netes. Aquest govern no agrada a la Oligarquia que també recolzen al general.
El manifest és el 13 de Setembre. Primo de Rivera ha presenciat un 11 de Setembre molt radicalitzat. Hi ha un pacte GALIUSCA. Una diada calenta, de què em sona? Una diada amb crits d’ INDEPENDÈNCIA! Hi ha mols ferits i algun mort, Dispersaven les manifestacions a trets. Volcombatre el separatisme. Espanya és una! jajajajjaja
Pag 165
Amb el primer paràgraf es justifica el cop d’Estat com un mal necessari. Es queixa dels polítics. Fan una referència a la voluntat reial. Perquè està referint a la política corrupta. Per tant primer de tot diu que no queda més remei. Hi ha un enfrontament entre militars i polítics. Vinc a salvar el món!
Referència al masclisme.DIRACTORI MILITAR 23-25
Es militaritza el govern. Tots els govern civils de la província. A cada una de les provincies són miliars. Són els que nomenaran els alcaldes. Són persones de dreta, conservadores i propietàries. Es crearà un nou partit únic encapçalat pels militars que es diu “Unión patriòtica”. Tota la resta de partits i sindicats són prohibits. Menys el PSOE! Clar que si! Aquesta és una ideadel feixisme italià.
Un altre idea és el cooperativisme és que la representació de la societat no la té un individu sinó que la té les institucions. Accepta parlar del representats del tèxtil, algun interès econòmic comú perquè vol discutir de coses pràctiques. NO vol discutir idees o principis polítics.
Exten el Sotmetent, des de l’edat moderna els propietaris rurals i després de la vaga...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • primo de rivera
  • Primo De Rivera
  • Primo De Rivera
  • Primo de Rivera
  • Primo De Rivera
  • primo de rivera
  • Primo de rivera
  • Primo de rivera

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS