Primo de Rivera

Páginas: 3 (597 palabras) Publicado: 20 de febrero de 2014
La dictadura de Primo de Rivera

Les causes del cop d'Estat

Diversos factors expliquen que la dictadura militar comencés a veure com una solució a la crisi del país entre l'alta burgesia, granpart de les classes mitjanes i l'Exèrcit:

Descontentament de l'exèrcit després del desastre d'Annual i l'afany d'evitar les conseqüències de l'expedient Picasso per a alguns importants generals,entre ells el general Berenguer.

Auge dels nacionalismes perifèrics i ascens de republicans i del moviment obrer.

El triomf del feixisme a Itàlia després de la Marxa sobre Roma el 1922 i l'ascensal poder de Mussolini.

El cop de 1923

Miguel Primer de Rivera, Capità General de Catalunya, es va revoltar el 13 de setembre de 1923. El cop va comptar immediatament amb la comprensió i el suportdel rei Alfons XIII.

Els revoltats van declarar l'estat de guerra, la suspensió de les garanties constitucionals i la dissolució de les Corts. El règim de la Constitució de 1876 era substituïtenmig de la indiferència popular i gairebé sense resistència per una dictadura militar.

Directori Militar (1923-1925)

Després del cop, el dictador Primo de Rivera es va constituir en ministre únic,passant a ser assessorat per un Directori Militar. Després del nou govern hi havia el mateix bloc de poder que havia dominat el país durant la Restauració, l'oligarquia de terratinents i industrials.El Directori Militar va prendre ràpidament mesures:

Prohibició de la bandera i l'himne català i restricció de la llengua catalana al terreny privat.

Política de "mà dura" en tot el referenta l'ordre públic.

Formació de la Unió Patriòtica, partit únic sota la direcció d'un militar. Es tractava de seguir el model feixista imposat per Mussolini a Itàlia.

El gran èxit del Directori vatenir lloc a l'Àfrica. El Desembarcament d'Alhucemas en 1925 va posar fi de la resistència de les càbiles del Rif. El seu líder Abd-el-Krim es va lliurar a les autoritats del Marroc francès.

La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • primo de rivera
  • Primo De Rivera
  • Primo De Rivera
  • Primo de Rivera
  • Primo De Rivera
  • primo de rivera
  • Primo de rivera
  • Primo de rivera

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS