privado12345676890

Páginas: 9 (2069 palabras) Publicado: 21 de septiembre de 2014
TOLOGIA DE LA POESIA CATALANA
EDAT MITJANA (S.V 1476 - S.XV 1453)
GUILLEM DE BERGUEDÀ (1138 - 1196)
Senyor feudal, violent, utilitzà poesia com arma per atacar els seus enemics.
“Cançoneta leu e plana”: Caricatura de Ponç Mataplana, sobre els defectes físics del seu enemic, sobre la seva soposada homosexualitat i vicis morals.
(Critica social)
CERVERÍ DE GIRONA (1259 - 1285)”Guillem deCervera”
Trobador al Servei de les corts. El seu cançoner es un dels més extens i rics de la poesia trobadoresca.
“No.l prenatz lo fals marit”: Aconsellar una dona perquè refusi del marit que li han imposat o proposat i accepti làmic que ella prefereix.
(Amor)
RAMON LLULL (1232 - 1316)
Les seves obres es dediquen a l'art acudint a les fabules d'animals,poesia,novel.la…per fer més comprensible elmissatge de l'art.
“A vos dona verge santa Maria”: Consta de dues parts, a la primera, tenen lloc unes lloances marianes, a la segona exposa el programa lul.lià de conversió de l'infidel i de reforma de la societat cristiana.
(Critica social)
ANSELM TURMEDA (1375 - 1423)
La seva obra és escrita en català i arab, duplicitat lingüística i de de contingut, ja que en alguns textos defensa lavisió cristiana del món com en altres fa una clara apología de l'islam.
“Elogi dels diners”: Recull de consells de bona conducta, el tema es el triomf de la moneda, del poder dels diners a la societat. El diner es el deu de la terra capaç d'obrar miracles.
(Critica social)
JORDI DE SANT JORDI (1416 - 1424)
Poeta cortesià músic excel.lent al servei del rei Alfons el Magnànim.
“Presoner”: Episodid'un dia real de la vida de l'autor i s'allunya de la tradició trobadoresca. El 30 de Maig del 1423 un condottiere; Francesco Sforza entra per sorpresa a Nàpols, vencé les forces d'Alfons i feu pressones a molts cavallers catalans i aragonesos. La poesía es una petició adreçada al monarca perquè agilitzi els tràmits d'alliberament propi i dels seus companys. (“Desert d'àmics, de béns e de senyor”)(Pàtria)
AUSIÀS MARCH (1400 - 1459)
S'interessà en la pasió amorosa i les seves patologies en el conflicto entre el desig i la conciència moral.
“Colguen les gents ab alegria festes”: L'enamorat desesperat d'obtenir l'amor de la dona, es veu abocat a la mort simbòlica.
“Així com cell qui es veu prop de la mort”: L'amor com una navegació perillosa.
(Amor)
JOAN ROÍS DE CORELLA (1435 - 1497)Es autor de poesies líriques (profanes i religioses) de prosses i de literatura religiosa.
“Ab los peus verds, los ulls e celles negres”: El tema es la mort per l'amor. Consta de dues parts, una introducció descriptiva i una balada, trista. L'amant tímid que no gossa a manifestar l'amor a la seva dama, morirà si aquesta no el mira. (“Balada de la garsa i l'esmerla”)
(Amor)
RENAIXEMENT (S.XVI1520 - 1600)
CANÇÓ POPULAR
Anónima, orígens en un autor, el poble transmet oralmente, passen de generació en generació amb canvis.
“A la vora de la mar n'hi ha una donzella”: Podría ser una cançó originària de Catalunya, el rapte de les doncelles sovint per fer-les entrar en el mercat d'esclaus. Aquí la noia es casarà amb el rei d'Anglaterra, però busca evadir-sede la vida cuotidiana amb unaaventura d'amor (sovint catalitza en un rapte). Diáleg entre el mariner i la donzella que broda.
(Amor)
BARROC ( o EDAT MODERNA) (1600 - 1750)
FRANCESC VICENT GARCIA (1579 - 1623)
Màxim representant del barroc català. Hi domina la poesia moral, irònic quan tracta temes de la fortuna, o satíric quan l'objectiu es la societat i els seus costums.
“A una hermosa dama de cabell negre que es pentinavaen un terrat ab una pinta de marfil”: Retrat d'una dona que té els cabells negres, passió amorosa de l'enamorat que l'observa atònit.
(Amor)
S.XIX (1801 - 1900)
BONAVENTURA CARLES ARIBAU (1798 - 1862)
Home d'amplia i diversa cultura, atribuí a la introducció dels grans autors romàntics, divulga les idees de Friedrich von Schiller.
“La pàtria”: Felicitació al patró en el dia del seu sant -...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS