profesor

Páginas: 6 (1364 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2013
 L'HUMANISME I BERNAT METGE

1. Què és l’ humanisme?
L’ humanisme va ser un moviment intel·lectual que va néixer a Itàlia durant el segle XIV i es va escampar per tot Europa a la primera meitat del segle XV. Aquest corrent de pensament es va caracteritzar pel ressorgiment de la cultura clàssica grecollatina i per la preocupació per l’ésser humà i la seva relació amb la natura, i també en laseva potencialitat per a cultivar totes les branques de la saviesa.
L’entrada de l’ humanisme a Catalunya pot situar-se vers el 1830 en el moment en què va començar a haver-hi un canvi en la prosa cancelleresca i que s’emprèn la primera traducció de Petrarca, ens referim a l’obra Valter e Griselda, per part de Bernat Metge.
Trets característics de l’ humanisme:
L’antropocentrisme i laconsideració que tot gira entorn de l’home.
Es restaura la fe en l’home.
Ja no es menysprea ni l fama en aquest món ni els diners.
La raó humana adquireix valor.
Es posen de moda les biografies de Plutarc i es proposen com models, enfront del guerrer medieval.
Es veu com legítim es desig de fama, glòria, prestigi i poder.
El Pacifisme i tot tipus de guerra.
El desig de la unitat política ireligiosa.
L’Optimisme enfront del Pessimisme.
La tornada de les fons primigènies del saber, la lectura dels clàssics en els textos originals.
Recerca d’una espiritualitat més humana, interior.

2. Explica els aspectes més rellevants de la vida de Bernat Metge
Bernat Metge, escriptor, traductor, i primer representant de l’ humanisme a les lletres catalanes, nasqué a l’antic carrer dels Especiersentre el 1340 i el 1346 i mori el 1413. És considerat un dels millor prosistes catalans, introductor de l’estil renaixentista a la litaratura catalana, amb a una fina intel·ligència, i una gran sornegueria.
Fill de Guillem Metge, el qual morí l’any 1359. Cinc anys després la seva mare es va casar amb Ferrer Sayol funcionaria de la Cancelleria Reial. Gràcies al seu padrastre va poder entrar atrballar a la Cancelleria Reial, on va fer carrera i va acabar essent el pronotari de la reina Elionor de Sicília (la tercera esposa de Pere III e Cerimoniós). Aquesta feina li exigia uns coneixements específics com per exemple: el domini de l’escriptura tant en còpia com en redacció, coneixements de llengües utilitzades per als documents importants (llatí, català, aragonès), formació bàcsica en ladoctrina cristiana i fins i tot fonaments del dret.
Bernat Metge va adquirir una cultura molt rica i una bona preparació professional. Per part de pare va rebre la cultura dels professionals de la salut i per part del seu padrastre va rebre la cultura totalment de lletres (gramàtica, retòrica, dialèctica, etc). Metge va llegir una quantitat considerable d¡obres clàssiques, cosa que millora la sevaformació.
Més tard fou un home de confiança del rei Joan I, però posteriorment a la mort d’aquest fou processat i empresonat el 1388 juntament amb d’altres funcionaris. Dos amys més tard va ser rehabilitat per la reina na Violant de Bar, però el 1396 els funcionaris tornen a ser empresonats per sospitosos de conspirar contra Joan I. El 1399, es reinstal·lat per Martí lHumà, i a del 1402 al 1410 vaser el seu secretari.
Les seves idees coincideixen amb l’ humanisme, com l’ interès pels clàssics, els tradueixi i els comenta, com també coincideix en l’actitud escèptica i irònica.
3. Cita’n les obres més importants. Per què les escriu?
Llibre de Fortuna i Prudència
Sermó humorístic i paròdic
Lo somni

4. Què és la cancelleria reial? Quin paper té en la història de la llengua catalana?CONCEPTE I HISTÒRIA
La Cancelleria reial era l'organisme administratiu de la Corona d'Aragó creada al segle XIII, i s'ocupava de la redacció de tot tipus de documents administratius: lletres reials, llicències, certificacions... etc. Els textos es redactaven en català o aragonès i en llatí, però a partir de la segona meitat del segle XIV, majoritàriament en català.
Durant l'existència de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Profesora
  • Profesor
  • Profesor
  • Profesora
  • Profesora
  • Profesor
  • Profesora
  • Profesor

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS