Psicologia

Páginas: 15 (3627 palabras) Publicado: 17 de mayo de 2012
1.

Primer de tot assenyalar que aquesta narració és una bona introducció a aquesta assignatura ja que representa la fusió entre lo psicològic i lo social, de la que es parla al módul. Us transmeto idees sobre còm aquesta fusió apareix en l’escrit, com a base de discussió posterior:

Etiquetatge: una dona arriba a un hospital psiquiàtric, intentant trucar per telèfon, desprès d’una avària.Repeteix insistentment “Res més vull trucar per telèfon”. Ningú confirma que el que diu és cert, i el que explica es tant extravagant (marit prestigitador, automòbil del qual ella ha perdut les claus, indumentària estranya, arribada amb el mateix autobus de les altres malaltes) que les seves raons es transformen en proves de que aquella dona no està be. De fet, és un instint (un dels temes en que vacomençar a treballar la psicologia social), el de protegir-se i fugir, el que fa que es confirmi el seu diagnòstic, ja que remarca que el seu estat anímic és agitat.
En aquest procés d’etiquetatge, intervenen factors com la percepció subjectiva de la realitat (La dimensió oculta, La psicologia postmoderna y la retòrica de la realitat, Annexos), recolzada en un “suposat saber”, que ha generat unscriteris diagnòstics que autentifiquen el que es percebut (La ciència en acció, Annexos), que està boja. Aqui veiem com un procés social influeix en una realitat individual, dibuixant les circunstancies que marcaran la seva vida i la transformaran. De fet, per més que ella intenti defensar la seva individualitat, tot el que fa confirma que està malament, ja que el context social res més obliga ala submissió, per ser una malalta adeqüada. El procés de reconversió social es fa per imitació: en la resignació, per por i desesperació, del dia a dia, acaba imitant el comportament de les malaltes, perquè la diferència no li generi més problemes ni l’aïlli encara més.

L’anormalitat: Per la seva part, Saturn representa el comportament exagerat no diagnòsticat. En el seu cas, un trauma previ(abandonament de la Maria, anys enrere) marca la construcció del que ha passat, no donant opció a altres possibilitats (accident, mort...) i desperta un comportament de gelós excessiu. Aquí veiem com un procés individual determina una percepció equivoca de la realitat relacional. Ara bé, com el Saturn no es visitat per cap psiquiatra, no es diagnòsticat de cap malaltia mental, i el seu comportamentserveix res més d’objecte d’escarni de certa gent de la nit.
Quan per fi, el Saturno sap on està la Maria, aquest acepta ràpidament l’etiqueta del Director de malalta greu, gràcies al procés d’influència de saber de la ciència (La ciència en acció, Annexos) i, probablement, a processos psicològics interns, ja que la relació amb la Maria sempre ha estat intensa i imprevisible. Però qui és aquínormal o anormal? Com és que ell reacciona de forma tan incomprensible (gelos exagerats, no donar voltes a l’etiquetatge de la Maria i no lluitar per treure-la de l’Hospital) i ningú questiona el seu comportament? Bé, sí que el questiona algú, la Maria i no el perdona, fet que la condemna probablement al ingrés permanent.
Per tant, la meva hipòtesi sobre normalitat/anormalitat és que, en bona part,deu dependre de que hi hagi algú al davant que assenyali el comportament com anormal, i aquest assenyalament tindra més de relleu si aquest algú SAP reconegudament. És evident que el paper del llenguatge és essencial en tot el procés, ja que gracies a ell i als aspectes simbòlics que representa, la construcció de la realitat normal/ anormal i, per tant, la definició de comportaments individuals isocials en funció d’això.

Una abraçada a tots








|[pic] |

| |


2.

ETIQUETATGE: El posar etiquetes es molt fàcil i ningú es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • psicología de la psicologia
  • Psicologia o psicologias
  • Psicologías, Psicología
  • Psicologia
  • Psicologia
  • Psicologia
  • Psicologia
  • Psicologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS