Psique i cupido

Páginas: 8 (1955 palabras) Publicado: 20 de febrero de 2012
Psique i Cupido

Introducció:
Apuleu omple un dels períodes més estables i pacífics de la historia romana que es va tancar amb el regnat de l'Emperador Marc-Aureli, que va morir l'any 180 dC. Itàlia va començar a compartir la seva hegemonia amb les províncies. La petita facilitat de comunicació va afavorir els intercanvis. Apuleu va néixer a Àfrica al regnat d'Adrià. Provenia d'una bonafamília que li va proporcionar una bona educació. Va estudiar llatí, grec i retòrica a Cartago, desprès quan es va traslladar a Atenes va estudiar geometria, música, poesia i filosofia. En acabar la seva carrera va dirigir-se a Roma per treballar com advocat i rètor. Als trenta anys va tornar a Àfrica i va conèixer a Emília Pudentil·la i es va casar amb ella. Va ser acusat per pràctiques màgiques i perúltim va traslladar-se a Cartago per exercir l'eloqüència i la retòrica. Diuen que va morir cap al 180 d.C.
El seu llegat més important és Les metamorfosis, una obra coneguda com l'ase d'or. Pertany al gènere de la novel·a i és l'únic exemple complet de la literatura llatina. La seva importància és deguda a la influència que va tenir en el naixement de la novel·la reinaxentista. La metamorfosiss'inclou en l'obra de Psique i Cupido, està escrita en onze llibres amb influències clares de la novel·la hel·lenística. La historia ens descriu les peripècies que fa Luci, un noi que se'n va cap a Telàssia durant el quan sent la narració histories de màgia i de bruixeria. En el seu viatge s'atura a Hípata on descobreix que la seva amfitriona és bruixa i allí, volguent experimentar sensacions vademanar en convertir-se en ocell Però li varen donar una pócima equivocada i va convertir-se en ase. La bruixa li va dir que per convertir-se en humà una altre vegada havia de menjar-se uns pètals de rosa pero aquella mateixa nit va ser raptat per malfactors. Després de passar per moltes desgràcies va dirigir-se a una cova d'una vella on explica la historia de Psique i Cupido a una noia jove quetambe havia estat raptada com ell. Luci i ella varen ser rescatats per el promès de la novia, però varen morir després de poc temps i Luci va passar per molts d'amos. Els seus darrers propietaris descobreixen les seves qualitats i el venen al seu amo que l'exibeix en públic. En una d'aquestes exhibicions una dona es va enamorar de l'ase i va passar tota la nit amb ell, quan l'amo se'n va donar decompte va decidir fer un espectacle públic de bestialisme entre Luci i una comdenada a mort. Luci aconseguix escapar i es dirigeix cap Cèncrees on li demana a la deessa Isis que li torni a la forma humana Isis li diu que per tornar a la forma humana ha de participar en la procesó que es celebrava l'endemà i que s'ha de menjar els pètals de rosa.
Les obres d'Apuleu que es consideren filosòfiques son:Les Florides, el de Platones et eius dogmate, el de Deo Socratis i el de De mundo. També comptem amb Apologia que és la re elaboració del discurs judicial en que Apuleu va defensar l'acusació d'haver entabanat amb arts de màgia a Emília Pudentil·la.

Llibre IV.

Aquest fragment em pareix molt trist, ja que a la noia només li succeeixen coses dolentes i no té res a favor. El que més m'agradaés que poden existir humans que siguin igual que els déus, per tant això vol dir que no només ells son perfectes i que els humans podem acariciar la perfecció. És per això que la gent del poble li deia Venus a Psique i que quan passava per el costat dels ciutadans tots es tiraven sobre ella. El que pitjor em sembla i el que menys m'ha agradat és quan Venus s'enfada perquè hi hagi una humana quesigui igual de guapa o un poc menys que ella, perquè això fa reflectir que els humans som menys que els altres. Quan Venus diu " Vet aquí jo, la mare primigènia " la fa sentir una dona envejosa perquè una altre pugui ser com ella i a la mateixa vegada egocèntrica perquè vol ser el centre del món i que cap home digui que no hi ha ningú millor en bellesa que la mateixa deesa. El que també m'ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • MITE DE PSIQUE I CUPIDO
  • Fabula de psique y cupido
  • Guión Teatral De Psique Y Cupido
  • mito cupido y psique
  • Mito de Cupido y Psiqué
  • Cupido Y Psique Adaptación
  • Cupido y Psique
  • cupido y psique

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS