Psique i cupido

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 8 (1955 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 20 de febrero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
Psique i Cupido

Introducció:
Apuleu omple un dels períodes més estables i pacífics de la historia romana que es va tancar amb el regnat de l'Emperador Marc-Aureli, que va morir l'any 180 dC. Itàlia va començar a compartir la seva hegemonia amb les províncies. La petita facilitat de comunicació va afavorir els intercanvis. Apuleu va néixer a Àfrica al regnat d'Adrià. Provenia d'una bonafamília que li va proporcionar una bona educació. Va estudiar llatí, grec i retòrica a Cartago, desprès quan es va traslladar a Atenes va estudiar geometria, música, poesia i filosofia. En acabar la seva carrera va dirigir-se a Roma per treballar com advocat i rètor. Als trenta anys va tornar a Àfrica i va conèixer a Emília Pudentil·la i es va casar amb ella. Va ser acusat per pràctiques màgiques i perúltim va traslladar-se a Cartago per exercir l'eloqüència i la retòrica. Diuen que va morir cap al 180 d.C.
El seu llegat més important és Les metamorfosis, una obra coneguda com l'ase d'or. Pertany al gènere de la novel·a i és l'únic exemple complet de la literatura llatina. La seva importància és deguda a la influència que va tenir en el naixement de la novel·la reinaxentista. La metamorfosiss'inclou en l'obra de Psique i Cupido, està escrita en onze llibres amb influències clares de la novel·la hel·lenística. La historia ens descriu les peripècies que fa Luci, un noi que se'n va cap a Telàssia durant el quan sent la narració histories de màgia i de bruixeria. En el seu viatge s'atura a Hípata on descobreix que la seva amfitriona és bruixa i allí, volguent experimentar sensacions vademanar en convertir-se en ocell Però li varen donar una pócima equivocada i va convertir-se en ase. La bruixa li va dir que per convertir-se en humà una altre vegada havia de menjar-se uns pètals de rosa pero aquella mateixa nit va ser raptat per malfactors. Després de passar per moltes desgràcies va dirigir-se a una cova d'una vella on explica la historia de Psique i Cupido a una noia jove quetambe havia estat raptada com ell. Luci i ella varen ser rescatats per el promès de la novia, però varen morir després de poc temps i Luci va passar per molts d'amos. Els seus darrers propietaris descobreixen les seves qualitats i el venen al seu amo que l'exibeix en públic. En una d'aquestes exhibicions una dona es va enamorar de l'ase i va passar tota la nit amb ell, quan l'amo se'n va donar decompte va decidir fer un espectacle públic de bestialisme entre Luci i una comdenada a mort. Luci aconseguix escapar i es dirigeix cap Cèncrees on li demana a la deessa Isis que li torni a la forma humana Isis li diu que per tornar a la forma humana ha de participar en la procesó que es celebrava l'endemà i que s'ha de menjar els pètals de rosa.
Les obres d'Apuleu que es consideren filosòfiques son:Les Florides, el de Platones et eius dogmate, el de Deo Socratis i el de De mundo. També comptem amb Apologia que és la re elaboració del discurs judicial en que Apuleu va defensar l'acusació d'haver entabanat amb arts de màgia a Emília Pudentil·la.

Llibre IV.

Aquest fragment em pareix molt trist, ja que a la noia només li succeeixen coses dolentes i no té res a favor. El que més m'agradaés que poden existir humans que siguin igual que els déus, per tant això vol dir que no només ells son perfectes i que els humans podem acariciar la perfecció. És per això que la gent del poble li deia Venus a Psique i que quan passava per el costat dels ciutadans tots es tiraven sobre ella. El que pitjor em sembla i el que menys m'ha agradat és quan Venus s'enfada perquè hi hagi una humana quesigui igual de guapa o un poc menys que ella, perquè això fa reflectir que els humans som menys que els altres. Quan Venus diu " Vet aquí jo, la mare primigènia " la fa sentir una dona envejosa perquè una altre pugui ser com ella i a la mateixa vegada egocèntrica perquè vol ser el centre del món i que cap home digui que no hi ha ningú millor en bellesa que la mateixa deesa. El que també m'ha...
tracking img