Pws Havo

Páginas: 7 (1572 palabras) Publicado: 15 de noviembre de 2012
Profielwerkstuk

[pic]















Door : Luisa en Amal
Voor : mnr. Koster

Onderzoeksvraag:
Kan de geur van schoonmaakmiddel ervoor zorgen dat je minder kruimels achterlaat na het eten van een beschuitje?

Doel:
Ons doel is om te achterhalen of mensen minder kruimels achterlaten na het eten van een beschuitje als er in hun omgeving een schoonmaakmiddel lucht hangt.Theorie:
Boven in de neus ligt het reukslijmvlies met reukzintuigcellen. Op de uitlopers van de reukzintuigcellen bevinden zich de geurreceptoren doe de olfactorische receptoren worden genoemd. Die receptoren kunnen een zenuwprikkel veroorzaken zodra er een geurmolecuul aan de receptor bindt. Die geurmoleculen komen bij de geurreceptor terecht via de lucht die langs het reukslijmvlies loopt.Nu is het zo dat iedere reukzintuigcel zijn eigen specifieke geurreceptor heeft. De geurreceptoren lijken wel allemaal op elkaar. Vandaar dat een geurmolecuul vaak aan verschillende receptoren bindt, maar de ene receptor reageert dan sterker dan de andere. En die geur krijg je dan te ruiken.
De meeste geuren bestaan uit meerdere geurmoleculen die ieder weer aan verschillende geurreceptorenbinden. De verschillende reukzintuigcellen die tegelijk geprikkeld worden geven vervolgens een specifiek signaal door aan de reukzenuw. Dit signaal bevat een gecodeerde boodschap met een specifiek “geurpatroon”. En al die 1.000 verschillende geurreceptoren op de reukzintuigcellen kunnen met zijn allen wel 10.000 verschillende geurpatronen veroorzaken.
Iedere reukzintuigcel heeft zijn eigen specifiekesignaal die hij weer doorgeeft aan specifieke cellen (glomeruli cellen) in de reukzenuw .
De informatie die uit de neus komt wordt dus heel specifiek verwerkt in allemaal kleine pakketjes informatie. Al die kleine pakketjes informatie komt in specifieke gebiedjes in de hersenen terecht. De hersenen maken van al die specifieke informatiepakketjes uiteindelijk dan één geursensatie. Helaas zorgt ditingenieuze systeem er ook voor dat de ene scheet nog viezer ruikt dan de andere. Dat is dan de keerzijde van de medaille.

Je reukzintuig kan dienen voor betere smaak, want je kan met je tong maar 5 smaken proeven, met je reukzintuig kan je smaken versterken en of andere smaken proeven.
Je reukzintuig kan ook dienen als waarschuwingsmechanisme bijvoorbeeld als er vuur is, kan je dat ruiken enin actie komen.
Je kan met je reukzintuig ook herinneringen ophalen. Als jij een geur ruikt dat je al een keer eerder hebt geroken, dan kan jij herinneringen ophalen van die dag.



Hypothese:
Wij denken dat de mensen inderdaad meer kruimels van de beschuitjes zullen achterlaten als er geen geur van schoonmaakmiddel aanwezig is, want wij denken dat je door de geur van schoonmaakmiddel je kanlaten herinneren aan dat alles schoon is en misschien prikkelt je hersenen je dan om alles schoon achter te laten.

Benodigdheden:
1.Beschuitjes
2.Proefpersonen
3.Een plek waar de mensen hun beschuitje kunnen eten, het liefst een lokaal
4.Een gevoelige, nauwkeurige weegschaal



Stappenplan:
1. We zorgen ervoor dat er een beschuitje op afgesproken plek klaar staat
2. We laten deproefpersonen om de beurt naar
3. We vertellen de proefpersonen niet de echte reden waarom ze het beschuitje eten, zodat het niet van invloed is op de proef.
4. We geven de prefpersonen per persoon ongeveer 1 á 3 minuutjes om hun beschuitje op te krijgen
5. Nadat de proefpersonen zijn weg gegaan vegen wij de kruimels op en doen die in een bakje
6. Voordat wij de kruimels opvegen, wegen wij hetbakje en noteren we het aantal gram
7. Nadat wij de kruimels hebben opgeveegd en in het bakje hebben gedaan, doen wegen wij dit bakje weer. We trekken van dat aantal gram het aantal gram van het bakje af om aan onze resultaten te komen

*Als één van de proefpersonen aan ons zou vragen aan het eind of ze de kruimels zouden moeten opruimen of niet, zouden we zeggen dat ze dat zelf mochten kiezen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • No have
  • Have
  • have to
  • saber haver
  • Uso Del Have
  • mst haves
  • Verbo HAVE
  • Poor haven

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS