Que Son Les Forces

Páginas: 10 (2302 palabras) Publicado: 2 de enero de 2013
1 QUÉ SÓN LES FORCES ¿
Perquè una força es manifesti es necessiten dos cossos, un que fa l’acció o la força i l’altre sobre el qual actua la força. Les forces són interaccions entre dos cossos.
Les forces les definim per l’efecte que causen sobre els cossos.
Un dels efectes més evident de les forces és que causen moviment. Per tant el moviment està relacionat directament amb les forces.1-FORÇA: definirem força com qualsevol causa ( o magnitud física) capaç de canviar l’estat de repòs o moviment d’un cos o de produir- li alguna deformació.

2-TIPUS DE FORCES
classificació de les forces
-Forces a distància: aquestes forces actuen sense que hi hagi contacte entre cossos, actuen a distància. Ex., la força de la gravetat o les forca elèctrica i magnètica. En aquestscasos no hi ha contacte directe entre els objectes.
-Forces de contacte: es transmeten a través del contacte directe entre cossos.( quan dos cossos tenen les seves superfícies en contacte directe) Ex. Llançament d’una pilota i Estiro. La força de fricció.

MAGNITUDS:ESCALARS : es representen amb un sol número.-Massa / Volum/Longitud
VECTORIALS: es representen amb unvector.-Velocitat/Acceleració/ Força
3-COMO ES REPRESENTEN LES FORCES?
Es representen amb VECTORS, el qual ens indica :la DIRECCIÓ (és l’orientació de la força en l’espai), EL SENTIT ( S’indica amb la punta de la fletxa, i cada direcció té dos sentits), la INTENSITAT(valor numèric de la força i es representa amb la longitud de la fletxa) i PUNT D’APLICACIÓ (el punt del cos on s’aplica la força.

4- COM ESMESUREM LES FORCES?
La força és una magnitud vectorial. LA unitat per mesurar les forces és el newton (N). En honor al físic anglès Isaac Newton.
L’aparell que mesura la intensitat d’una força s’anomena dinamòmetre :aparell que s’utilitza per mesurar forces. Es basa en el fet que una força aplicada a una molla l’estira i es provoca un allargament. Quant més gran és la força més gran ésl’allargament de la molla.
F= m x a (massa per acceleració) 1N= 1Kg x 1m/s2
Un newton es defineix com la força que hem de fer sobre un cos d’1 Kg de massa perquè s’obtingui una acceleració d’ 1 m/s2.
El funcionament del dinamòmetre es basa en la Llei de Hooke: la força aplicada a una molla i l’allargament que pateix aquesta són directament proporcionals.
La llei de Hooke s’expressa amb unaequació matemàtica:
F = k · x ----------k= F/X------------------x = F/K
F és la força que provoca la deformació,
x l’allargament de la molla i
k una constant de la molla, anomenada constant elàstica i ens indica si un cos presenta molta o poca resistència a ser deformat en aplicar-li una força.
5- PER SUMAR FORCES
Què és la RESULTANT D’UN SISTEMA DE FORCES? Quan sobre un cosactua un parell o més de forces parlarem de sistemes de forces .I en un sistema de forces ens interessa conèixer l’efecte de totes les forces sumades, el que se coneix com força resultant. (R).
O sigui sumar forces consisteix a buscar la resultant
SISTEMES DE FORCES CONCURRENTS AMB LA MATEIXA DIRECCIÓ I EL MATEIX SENTIT
. La força resultant és la suma de totes les forces, si van en elmateix sentit.
http://www.darwin-milenium.com/Estudiante/Fisica/Temario/Tema1_archivos/image009.jpg
B) SISTEMES DE FORCES CONCURRENTS DE MATEIXA DIRRECCIÓ I SENTIT CONTRARI
En el cas que les forces tinguen sentits contraris, la resultant s’obté calculant la diferència entre les forces (es resten)
http://www.darwin-milenium.com/Estudiante/Fisica/Temario/Tema1_archivos/image010.jpg

c)FORCES EN DIRECCIONS DIFERENTS: A) les que formen un angle de 90º
B)- les que NO formen un angle de 90º
A) Suma de forces concurrents amb diferent direcció
Per trobar FR podem aplicar la llei del paral.lelogram: construint un paral.lelogram amb F1 i F2 com a costats, la diagonal que passa per A representa la resultant. Aquesta llei del paral.lelogram es basa en l’evidència experimental....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Force
  • force
  • Force
  • FORCE
  • forces
  • force
  • força
  • Force

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS