Queratoconjuntivitis Epitelial Dendrítica

Páginas: 11 (2522 palabras) Publicado: 2 de junio de 2012
QUERATOCONJUNTIVITIS EPITELIAL DENDRÍTICA

MUOCV, 27 de Febrer del 2012

Per Enric Mas, Meritxell Esteve i Aitana Munguia




1· Descripció de la patologia:


La queratitis epitelial és la forma d'afectació més comú del Virus Herpes Simple tipus I1,2. Si ens centrem en les malalties oculars, l'esmentat herpes (VHS-I), pot causar blefaroconjuntivitis, queratitis epitelial iestromal (necrotitzant o no), iridiociclitis i infeccions retinianes.


El VHS-I té accés a la còrnia per via de contacte directe o a través del nervi trigemin, posterior a una infecció oral. Inicialment la infecció és asimptomàtica, després viatja a través dels axons de la via neuro-sensorial fins establir-se en forma d'infecció latent (en aquest cas al nervi trigemin). Posteriorment, el virusés capaç de reactivar-se en qualsevol branca del gangli trigemin, sobretot i especialment durant estats immunocompromesos. El principal factor de risc és el contacte directe amb lesions infectades. En canvi, s'han postulat com a factors de risc de la reactivació de la malaltia la llum del sol, els traumes, la calor, la menstruació, l'estrès i estats immunodeprimits.


És possible realitzarel diagnòstic clínic del VHS-I, però el diagnòstic definitiu es realitza mitjançant cultius tissulars.


Si parlem únicament de la queratitis herpètica, podem esmentar que es pot manifestar tant unilateralment com bilateralment, molt sovint acompanyada de blefaroconjuntivitis, incloent també lesions a la parpella i una reacció fol·licular a la conjuntiva. Mitjançant l’observació amb lalàmpada d’escletxa trobem lesions vesiculars a les parpelles o annexes, fol·licles bulbars, edema estromal i subepitelial, i una notable presència d’úlceres, en forma de dendrites, a còrnia. A vegades també s’hi troba injecció ciliar i infiltració de cèl·lules blanques de la sang (precipitats queràtics). Aquestes úlceres es revelen notablement amb la instil·lació de fluoresceïna o rosa de bengala. Enetapes menys accentuades, en comptes de l’úlcera dendrítica, pot observar-se una queratitis epitelial puntejada (és important realitzar el diagnòstic diferencial d’altres queratitis virals). A més el VHS es diferencia del HZO (Herpes Zòster Oftàlmic), en què les dendrites posseeixen uns bulbs terminals3. Els símptomes són: visió borrosa, fotofòbia extrema, dolor, envermelliment ocular illagrimeig.


[pic]


Figura 1. Observació d’una tinció amb fluoresceïna d’una úlcera epitelial dendrítica, mitjançant un biomicroscopi.


Aquesta malaltia pot tenir complicacions com epiteliopaties, úlceres neurotròfiques, queratopatia bullosa, o vascularització estromal profunda. El pronòstic sol ser bo, però depèn de la severitat i el nombre de recurrències de la malaltia.


2·Tractament:


En les conjuntivitis víriques el tractament està indicat per disminuir simptomatologia i reduir la replicació vírica. Això inclou mesures farmacològiques i d’higiene per prevenció.


Com a tractament no farmacològic es recomana l’ús de llàgrima artificial sense conservants de 4 a 8 vegades al dia durant 1-3 setmanes: la seva finalitat es eliminar mecànicament els bacteris iles seves toxines, i disminuir la secreció. A mesura que disminueix la secreció, es va augmentant l’ intèrval d’administració, amb la finalitat de no alterar els components de la llàgrima fisiològica. També es poden aplicar compreses fredes sobre els ulls diverses vegades al dia4.


En casos greus on la còrnia estigui altament afectada podem recórrer a l'oclusió mitjançant un pegat, i l’úsd’ulleres de sol, ja que es produirà fotofòbia.


Alguns autors recomanen anestesiar la còrnia, i amb un cotó sec, “netejar” la major quantitat de cèl·lules infectades. A l'eliminar físicament una alta porció de teixit infectat, es redueix el risc d’infecció a la còrnia6.


Com a tractament farmacològic ens trobem amb l’aplicació d’antivirals tòpics, com es l’aciclovir, que és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • epitelial
  • Crecimiento dendritico
  • La pirolusita dendrítica
  • Queratoconjuntivitis epidemica
  • Axones y Dendritas
  • Celula dendritica
  • Tejido epitelial
  • Dendriticos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS