QUESTIONARI DAENS

Páginas: 7 (1572 palabras) Publicado: 26 de mayo de 2015

FITXA DE TREBALL D’ÈTICA 4T ESO
PEL·LÍCULA DAENS (1992)
1. Fes un resum de la pel·lícula com si l’haguessis d’explicar a un company.
Aquesta pel·lícula està basada en la Revolució Industrial a Aalst, Bèlgica, durant el segle XIX, als inicis de la Revolució Industrial. L’idea principal són les injustícies del proletariat davant els burgesos, que són els propietaris de les fàbriques ontreballen, a més s’aprofiten d’ells, i com l’abat Daens lluita amb ells per arribar al poder polític i obtenir millores per a aquests. 

La història comença quan arriba el Pare Daens a Aalst, ciutat belga, i s’instal·la a casa del seu germà que treballa en la premsa, fent diaris catòlics. Daens es troba amb una situació inestable del poble , amb nens i nenes que es moren de fam i fred (Nini ‘la sucia’),amb un proletariat que treballa amb condicions inhumanes i amb un salari mínim, amb la introducció de la màquina que substitueix la mà d’obra, amb l’explotació infantil, i es planteja difondre unes ideologies per a aconseguir un canvi.
A través del diari catòlic exposa els problemes (també agafa noticies exposades al diari socialista) i això no agrada gaire als empresaris ni a l’Església. Per unaltre costat, està la vida de la Nette, una jove obrera que treballa a la fàbrica de Schmitt, amb un nen que es diu Jefke (aquest mor darrerament perquè tenia gana, va intentar robar carn d’un tigre, i va morir a l’intent) . Ella està molt farta de la situació , però la seva família no pot fer res; per això comença a estar d’acord amb ideals socialistes i s’enamora de Jan, un socialista obrer iperiodista. 
Es comença a veure revoltes del poble quan la gent mor a causa del treball i les males condicions laborals, però els policies es defensen. Després d’això s’esdevé una declinació de Daens cap al proletariat en donar la missa en la llengua del poble i no en llatí, i criticant les dures condicions del proletariat.
Els burgesos avisen a l’Església dels actes de Daens i aquesta no sap comaturar-lo (Woeste i altrs sacerdots volen treu-li l’hàbit). El proletariat recolçales idees de Daens, i el presenten com a candidat de les eleccions locals, i aquí apareix un problema per als burgesos. Llavors aquests compraven el vot dels obrers donant-los-hi salsitxes, també, ja que els obrers són analfabets, els burgesos intenten enganyar-los dient que Daens s’escriu amb 6 lletres en comptes de5; i manipulant les eleccions afegint paperetes a favor de Woeste o comptant com nuls els vots a favor de l’abat. Després van tornar a fer unes eleccions, i va guanyar el Pare Daens, llavors tots els que l’havien votat es van quedar sense treball.
Daens rep una carta del Papa de Roma, citant-lo a anar al Vaticà per parlar amb ell, però només es pretén mantenir-lo un temps allunyat d’Aalst.Després de no poder parlar amb el Papa, torna a la ciutat belga on es troba amb el descontentament d’una part del proletariat (que començava a estar més a favor dels socialistes); amb que els “xivos” havien intentat cremar la casa del seu germà; que Woeste vol fer el possible per a que Daerns abandoni el consell i amb les morts d’un jove noi a la indústria on treballava, ja que la seguretat era mínima, ila de Jefke, assassinat per un triga, per culpa de la fam. Davant d’aquests problemes, a Daens, ja no li importa gaire que li treguin l’hàbit, ell vol solucionar els problemes del proletariat.

2. Condicions laborals i de vida: (trieu les escenes on queden reflectides)
a. Explica les condicions de treball dels obrers fabrils (salaris, hores, seguretat...)
Les condicions de treball dels obrerseren molt dolentes. Treballaven 14 hores diàries i el salari era escàs. Les dones i els nens cobraven menys que els homes. I la seguretat a la fàbrica era mínima. (un nen petit que tenia son, s’atura i mor aixafat per una màquina, cosa que promou una sèrie de protestes per part dels obrers fabrils. Fins i tot els més petits havien de moure grans màquines pesades) També hi havia explotació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • daens
  • questionario
  • daens
  • Daens
  • DAENS
  • Daens
  • Questionario
  • Daens

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS