raió

Páginas: 3 (638 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2013
EL RAIÓ
-QUÈ ÉS?
El raió és un tipus de fibra produïda artificialment a base de fibra i polímers de cel·lulosa regenerats. També es coneix pel nom de viscosa.
La viscosa va ser creada pelcientífic i industrial francès Hilaire de Chardonnet, inventor de la primera fibra tèxtil artificial, «seda artificial») a Échirolles l'any 1884.

La cel·lulosa és tractada amb una base, en aquest casl’hidròxid de sodi i disulfur de carboni per produir viscosa.
-HISTÒRIA
En les dècades del 20 i del 30 ja havia reemplaçat gairebé completament l'ús tradicional del cotó per a la fabricació de mitges iroba interior femenina. També era usada per a tovalloles i estovalles, i per usar-se en cobertes per a rodes d'automòbils. Altres usos van ser la fabricació d'esponges i draps absorbents.
Cap a 1913l'empresa francesa Comptoir des Textiles artificiels (CTA) va fundar La Cellophane SA. Branderberger va vendre les seves patents a la Cellophane i es va unir a la mateixa. Deu anys després DuPontCellophane Co es va establir als Estats Units i el 1935 British Cellophane Ltd es va establir en Bridgwater, Somerset. A principis dels anys 40 es va establir a Espanya, enBurgos, amb el nom de La CellophaneEspañola SA
L'ús de la viscosa es fa cada vegada menys comú, a causa dels efectes contaminants del disulfur de carboni i altres subproductes del procés, la qual cosa ha forçat el tancament de lafàbrica de Bridgwater l'any 2005.
-TIPUS
Actualment, hi ha diversos tipus de fibra de raió que s'utilitzen comercialment. La més coneguda d'aquestes fibres és la Viscosa. Aquest nom prové de l'altaviscositat de la solució de cel · lulosa.
Raió de viscosa: S'obté amb llargada i gruix similar al cotó i es pot combinar amb aquesta fibra i altres de vegetals.
-Propietats i característiques: Flexible.S'asseca de pressa i es pot tintar fàcilment. No es deforma amb el rentat. L'allargada i el gruix són similars a la del cotó i es pot combinar amb altres de semblants.
-Usos: Per a teixits...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • RAI
  • RAIO X
  • El rai de la medusa
  • Ficha Rai
  • La RAE o la RAI
  • Rai el espejo
  • Multifondos En El Rai
  • Rai Tanque

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS