Recensión comparada de: SOSA, N. Ética ecológica. (1990) Universidad Libertarias, Madrid & BOFF, L. Ética plantetaria desde el Gran Sur, (2001) Trotta, Madrid.

Páginas: 12 (2948 palabras) Publicado: 27 de agosto de 2014


Recensió comparada de lectures

SOSA, N. Ética ecológica. (1990) Universidad Libertarias, Madrid.
BOFF, L. Ética plantetaria desde el Gran Sur, (2001) Trotta, Madrid.




Ética planetària des del Gran Sur és una obra que ens presenta la resposta als que diu l’autor, que són els tres problemes de l’actualitat que fan urgent la construcció d’una ètica mundial: la crisis social, lacrisis del treball i la crisis ecològica. Totes tres, abordades des d’una perspectiva global i inter-relacional.

La crisis social es manifesta en l’increment de les desigualtats, tant entre països com en les mateixes societat, fent tangible la possible bifurcació dins de l’espècie humana. Aquesta crisis té origen en la manera en que les societat modernes organitzen el seu accés a la producció i ladistribució dels bens fent que una minoria s’apropiï dels bens produïts per tots. Els valors que tenen lloc en aquest sistema productiu són la competitivitat i l’individualisme, els quals fan tendir cap a la segregació social.

La crisis del sistema del treball esdevé de la transformació de la naturalesa del treball, el qual deixarà de ser l’eix del desenvolupament per deixar pas a l’oci i calrepensar com passar d’una societat del treball a una societat de l’activitat en la que el treball recuperi la seva naturalesa original, tornant a ser l’activitat creadora de l’ésser humà.

La crisis ecològica que té origen en la sobreexplotació de l’ésser humà ha donat fruit a un principi d’autodestrucció que demana de la coresponsabilitat per part de la humanitat per a la presa de decisionscol·lectives que encaminin la terra cap al reequilibri partint del rebuig cap a les relacions de dominis que els éssers humans han establert cap a la naturalesa i que han comportat la destrucció d’aquesta i encaminant-les cap al reconeixement de manera que es creï consciència del planeta com una gran comunitat biològica en la que tots els éssers puguin viure en harmonia.

En tant que problemesglobals, l’autor L.Boff considera que es necessiten solucions també globals que passin per la construcció d’una nova ètica que faci possible la revolució en temps de globalització.

D’altra banda, Nicolás M. Sosa també presenta a la seva obra Ética ecològica, la necessitat de construcció d’una nova ètica ecològica compartida a nivell planetari plantejada com al gran repte que ha d’afrontar lahumanitat.
Realitzant una mirada a la realitat bibliogràfica i d’informes actuals, durant les últimes dècades ha augmentat considerablement la producció de publicacions que promouen l’ètica del medi ambient, cosa que evidencia la preocupació comú per restablir l’equilibri amb la naturalesa que s’ha perdut a la modernitat.

L’autor també fa una diagnosi de la crisis social i ecològica del’actualitat centralitzant el problema en la necesstat de que l’home construeixi una nova ètica que “l’ecologitzi” ja que els problemes ecològics i socials de l’actualitat venen del distanciament que la modernitat a propiciat entre home i naturalesa.

En l’anàlisi de la modernitat que fan els dos autors es complementen molt bé ja que mentre L. Boff analitza les concepcions sobre ètica i moral existents iles característiques de la moral de la modernitat i arriba a la conclusió de que els dos projectes de la modernitat, el socialista i el capitalista, estan centrats en l’acceleració dels mitjans productius, un des de la vessants individual i l’altre des de la col·lectiva, però sense considerar les limitacions de la terra, N. Sosa en remarca que l’ètica que s’ha de construir no consisteix en elretons a una societat pre-moderna, sinó que s’han de fer canvis socials en la societat moderna actual ja que d’una ètica elaborada pel subjecte modern no se’n pot extreure una ètica ecològica, com hem pogut veure amb l’anàlisi de l’anterior autor. Parteix de la idea de que per l’assoliment del canvi individual és necessari el canvi social, allunyant-se de la perspectiva ecològica ambientalista...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ética planetaria desde el gran sur
  • Ética Planetaria Desde El Gran Sur. Ideas Importantes.
  • Recensión Etica Y Moral L. Boff
  • Etica Planetaria Desde El Gran Sur
  • ETICA Y MORAL Boff Boff
  • El ordenamiento juridico como madre de la etica
  • celulas madres aspectos sociales y eticos
  • universidad de madres

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS