Redacció "Quim Monzó"

Páginas: 5 (1194 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2013
 “REDACCIÓ” (Quim Monzó)

AUTOR I CONTEXTUALITZACIÓ DEL TEXT:
Quim Monzó neix El 24 de març del 1952 a Barcelona.
És un famós escriptor català. Es va formar com a dissenyador gràfic i va començar a dedicar-s’hi, aviat va canviar radicalment de feina i va començar a treballar com a corresponsal
de guerra en els conflictes de Vietnam i Cambodja. Un cop finalitzat aquest període bèl·lic, vacomençar a escriure una novel·la titulada “Ludol del gris al caire de les clavegueres”, publicada al 1976, amb ella va adquirir el premi Prudenci Bertrana.
En les seves primeres dues obres podem observar la influència del textualisme, però aviat la seva prosa va fer un gir cap a formes més llegibles. Es pot observar com l’autor desitja escriure de manera lliure i seriosa sobre temes actuals, pera captar lectors entre la joventut.
La seva literatura es caracteritza en l’exigència d’una escriptura lliure d’afectacions i de qualsevol forma del barroc.
Amb el temps Monzó cada cop ha tendit més cap a la depuració forma, és a dir, els relats que escriu parteixen de situacions prototípiques i simples que manipulades aconsegueixen crear un efecte ridícul, moltes vegades utilitza la ironiaamb un humor agredolç, en moltes de les seves obres hi trobem dobles sentits o aspectes “amagats” que el lector ha de deduir o interpretar. La paròdia és un dels recursos més utilitzats per l’autor.

Olivetti, Moulinex, Chaffoteaux et Maury:
Olivetti, Moulinex, Chaffoteaux et Maury és una obra publicada al 1980 a Quaderns Crema (editorial), és dels seus primers treballs, es tracta d’un estilurbà situat als anys 70. Ha estat traduïda al castellà, l’anglès, l’alemany l’italià i el francès. Recull setze contes i relats de l’escriptor, "Redacció", "Thomson, Braun, Corberó, Philishave", "Préssec de poma", "La dama salmó", "Cacofonia", "Globus", "El nord del sud", "Trucs", "Nines russes", "To choose", "La carta", "Quatre quarts", "Un cinema", "El regne vegetal" i "Oldeberkoop".
Els relats icontes són aparentment independents entre ells, però es relacionen a través dels temes, els espais o les tècniques narratives. Redacció és el primer capítol de l’obra.

REDACCIÓ
En aquest relat es poden observar tres parts, primer ens trobem amb una presentació, que fa d’introducció al text. En aquesta part, sembla tot molt corrent, observem la situació d’una família aparentment simple, compostaper tres membres, un nen, la mare i el pare, que pot presentar situacions comunes de la convivència en una família a casa seva.
En la segona part hi trobem el nus del relat, es comença a observar que la parella que surt en el text, no és tan comú com sembla en la primera part, i hi ha un personatge amb un caràcter dominant, s’intueix que les baralles en la casa són força constants i comunes iens trobem amb l’aparició d’un possible maltractament psicològic del pare cap a la mare.
Per últim, en la darrera part observem clarament que el maltractament és present en la parella tant psicològicament com físicament, es comença una nova baralla que va creixent quan el nen se’n va a dormir, fins a arribar al punt en que se’n va de les mans i acaba amb l’assassinat de la mare i darreramentl’enterrament del cadàver al jardí de la casa.

En l’obra podem observar com es tracta un tema actual i molt proper a molta gent, les disputes familiars i el maltractament, el relat està narrat en primera persona des del punt de vista d’un nen d’uns vuit o nou anys aproximadament, la visió és molt innocent i immadura degut a l’edat del nen, es pot deduir l’edat perquè el relat és una redacciórealitzada per ell que podria ser per l’escola, un altre aspecte que ens fa deduir la seva edat és l’aparició constant durant tot el text de la conjunció “i”, molt comú en els nens petits quan encara estan aprenent a redactar.
És un relat tràgic, per altra banda, l’assassinat de la mare és totalment indirecte, en cap moment diu que l’hagi mort el pare, però la forma de relatar els fets, des d’un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Quim Monzó
  • Quim Monzó
  • QUIM MONZÓ
  • Quim Monzó
  • redacción Quim monzó
  • L'illa de Maians, Quim Monzó
  • Quim monzo
  • Quim monzó

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS