Referat

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (255 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 31 de mayo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
REFERAT
Artikeln handlar om en intervju av journalisten Thomas Lermer till den filosofen Karin Enflo. Tidningen Dagens Nyheter publicerade den härartikeln den 30/3/2011.
Den handlar om svårigheten för att acceptera våra val.
Karin Enflo säger att ”personer med för många valmöjligheter blir lätt missnöjda.De är osäkra på om de faktiskt valt det bästa alternativet”.
Artikeln berättar att det finns många valmöjligheter för allt. Om man vill ha en pensionfinns det 799 i Sverige. Om man vill ha en öl finns det 587 olika öl i Systembolaget. Om man vill studera finns det många olika kurser.
Psykologen BarrySchwartz i sin bok ”Valfrihetens tyranni” berättar att personerna blir deprimerade när de har många alternativa att välja.
Artikeln förklarar att det finnsnågra strategier för att bli lättare att välja. Till exemple:
* Leta inte för länge efter det absolut bästa alternativet.
* Acceptera ett alternativ somär gott nog.
* När du valt: grubbla inte över om du kunde ha gjort ett ännu bättre val.
Karin Enflo berättar att hon ofta brukar fråga till henneskompisar vad de tycker om valfriheten. Hon säger att en del tycker att valfriheten är nödvändig och den andra delen tycker att det är jobbigt att välja mellanmånga alternativ.
Karin anser att valfriheten inte gör att samhället blir bättre eller sämre. Hon tycker att det är viktigare att ha åtminstone ett braalternativ mellan valen.
Karin Enflo tycker att valfriheten är betydelse för att människorna ofta har tvekan och ett enda option kan inte uppfylla alla behov.
tracking img