Reformes De L Estat Centralista MariaGallem Voluntari

Páginas: 4 (757 palabras) Publicado: 14 de abril de 2015
REFORMES DE L’ESTAT CENTRALISTA
El 1931 el sistema de la Restauració Borbònica (1874-1931) era esgotat. L'any anterior els partits polítics republicans d'Espanya s'havien posat d'acord en el Pactede Sant Sebastià a fi de preparar un disseny global per a l'imminent canvi de règim que incloïa l'abolició de la monarquia, la proclamació de la república espanyola i autonomia política per a lesdiverses regons històriques (Catalunya, País Basc i Galícia).
CATALUNYA:
Arran de les eleccions municipals de 12 d'abril de 1931, que determinaren la caiguda de la monarquia, Francesc Macià, líderd'Esquerra Republicana de Catalunya -partit triomfador a Catalunya- proclamà de manera unilateral «la República catalana com a Estat de la Federació Ibèrica» el dia 14 d'abril, poques hores abans que aMadrid es procedís a proclamar la Segona República espanyola. Aquesta proclamació preocupà el govern provisional de la Segona República Espanyola que envià en avió a Barcelona, el dia 18 d'abril elsministres Fernando de los Ríos, Marcel·lí Domingo, i Lluís Nicolau d'Olwer. Després de tenses converses, s'arribà a l'acord que el consell format a Barcelona actués com a govern de la Generalitat deCatalunya, la històrica institució d'autogovern del Principat de Catalunya.
La Generalitat provisional va nomenar una comissió d’experts per redactar un avantprojecte d’Estatut d’Autonomia (Estatut deNúria) que tenia un caràcter federal, li permetia tenir un govern i un parlament propi i tenir determinades competències executives en diverses matèries de legislació espanyola, com alguns impostosi recaptacions com ara els drets i els béns de la població catalana, altres competències com l’ensenyament, la cultura, la policia, la sanitat, la defensa, la possibilitat de la federació de païsosde parla catalana, l’oficialitat del català a Catalunya, etc.
Aquest estatut va ser votat favorablement l’agost del 1931 per la majoria de la població catalana. Per ser aprovat per les Corts, però,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EL TEOREMA DEL L MITE CENTRAL
  • decretos de reformas de l infonavit
  • Cu L Es La Competencia Central De EBay
  • La República Centralista Federalista Y Guerra De Reforma
  • Cu l es el prop sito central de PISA
  • Economias en desarrollo, musica de la reforma y las centrales termicas
  • Diligencias De Jurisdicci N Voluntaria HORTENSIA L PEZ BERNAL
  • El banco central o l sistema monetario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS