Religio

Páginas: 21 (5141 palabras) Publicado: 12 de noviembre de 2013

Religió catòlica.





Unitat 1: Les arrels del problema social.
Unitat 2: Història de la doctrina social de l’Església.
Unitat 3: Arrels bíbliques de la doctrina social.
Unitat 4: Principis de la doctrina social de l’Església.
Unitat 5: La terra en què vivim.










Unitat 1 Les arrels del problema social

Objectiu principal.
En aquest món sempre han existitdesigualtats i desequilibris. En aquesta unitat abordarem la qüestió social des del punt de vista històric, posant el punt d’inflexió en la Revolució Industrial.
El quadre de Carlos Luis Rivera, La família, podem veure una família del segle XIX amb diners, una família benestant dins la societat i que viu molt per sobre de les seves necessitats, aquesta gent viu sense treballar. En canvi, al quadre deGabriel Planella, La teixidora, podem veure una nena treballant en una fàbrica tèxtil. Aquesta nena mal viu i treballa en molt males condicions, els nens eren els esclaus de la gent que hem vist al primer quadre i molt sovint morien. La gent del poble, gent que prové de famílies pobres, viuen per treballar i per a que els burgesos puguin viure cada cop millor i ells, els treballadors, cada coppitjor.

1) El marc històric. Anglaterra durant el segle XVIII era el país amb els capitals
més grans i amb més comerç d’ultramar. A finals de segle, es va inventar la màquina de vapor i, de seguida, es va aplicar a la indústria i la mineria, donant lloc a l’aparició de grans fàbriques. Molta gent de l’àmbit rural va haver de deixar casa seva i anar-se’n a les ciutats en busca de treball a lesfàbriques. Aquestes masses obreres van donar lloc a una nova classe social, el proletariat.
Els obrers vivien en condicions infrahumanes: jornades de 16 hores diàries de feina, inseguretat laboral, absència de qualsevol tipus de Seguretat Social, treball infantil, habitatges en molt males condicions, salaris insuficients per cobrir les necessitats mínimes, etc.

2) La reacció del proletariat. Micaen mica els treballadors es van organitzant i
comencen a aconseguir alguns beneficis. El primer d’ells va ser el dret d’associació i, gràcies a això, es van formar les primeres societats de suports mutus, que permetien fer front a la malaltia, l’atur i els accidents laborals. Més tard es formaren els primers sindicats, que plantejarien altres reivindicacions de tipus salarial i laboral.

3) Lareacció de l’Església. En la primera meitat del segle XIX, la reacció de
l’Església va ser lenta i plena de cautela. No es pot dir que estigués d’esquenes en la qüestió social, però en cap moment es va atacar la qüestió de fons, és a dir, les injustes estructures socials i econòmiques. Això pel que fa a l’Església oficial, perquè a nivell de moltes ordres i congregacions, es va produir una granimplicació social. No serà fins a la segona meitat del segle XIX quan es produeixi l’autèntic despertar cristià en aquest sentit. El punt decisiu arribarà al 1891 amb la publicació de l’encíclica “Rerum Novarum” pel Papa Lleó XIII.

4) Rerum Novarum. té quatre trets característics molt importants i comuns:
Ratifica el dret a la propietat privada però no com a quelcom absolut.
L’Estat had’assegurar els drets públics i privats, evitant el totalitarisme.
El treballador té dret a un salari suficient per portar una vida digna.
Condemna la lluita de classes, però reconeix el dret de l’obrer a associar-se i reclamar els seus drets

























Unitat 2 Història de la doctrina social de l’Església

Objectiu principal.
La doctrina social del’Església engloba tots els posicionaments, documents, pensaments i actuacions de l’Església en relació a la qüestió social, és a dir, en el seu intent de lluitar contra la marginació i les desigualtats socials. A partir de la Rerum Novarum i durant tot el segle XX, els diversos papes contribuiran a engrandir la doctrina social mitjançant diverses encícliques. En aquesta unitat analitzarem els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • religiosidad
  • Religio
  • Religioso
  • Religiosa
  • religio
  • religio
  • religioso
  • Religioso

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS