religió-la biblia

Páginas: 7 (1626 palabras) Publicado: 26 de marzo de 2013





Exercici 9 pàg·27: Amb l’ajuda d’una enciclopèdia, la introducció als Evangelis o Internet, busca dades dels quatre evangelistes i fes una biografia en forma històrica o simulant una entrevista.

Sant Mateu
Sant Mateu és anomenat també Mateu l’Apòstol, Levi de Alfeo o Mateu Levi. Els noms Mateu i Levi són d'origen Jueu.
L’Evangeli segons St. Mateu és el primer evangeli en l’ordrecanònic, va ser escrit en grec al voltant dels anys 80-90.
El seu pare era Afeo, va viure a Cafarnaúm, en el llac de Galilea.
La seva professió era ser publicà, és a dir, una persona que recollia els impostos pels Romans.
Per als jueus, aquestes persones, els publicans,eren mal considerades ja que els privava de la seva llibertat natural. Els veien com a lladres doncs les seves propietats idiners venien de recollir els diners dels pobres. Els van prohibir la comunió i la participació en les seves activitats religioses igual que participar en les activitats cíviques i de comerç.
Tot i així, St. Mateu era jueu i també un publicà. La seva feina consistia en cobrar un peatge a les persones que anaven a buscar aigua al llac. Ell se seia al costat d’aquest. Era una persona sabia iprudent, era ric ja que tenia un sou lucratiu.
Jesús, després d’haver curat un paralític, va sortir de Cafarnaúm i va caminar fins el llac o mar de Genesareth juntament amb gent que el seguia i allà va observar a Mateu que feia la seva feina. Jesús el va cridar per a que el seguís i ell no va tenir cap mirament per a fer-ho. Va deixar tots els seus interessos i relacions per a fer-se deixeble delSenyor. Es creu que St. Mateu ja coneixia el que predicava i els miracles que va fer Jesús, ja que havia viscut en la ciutat on Jesús havia viscut durant algun temps, per tant ja estava preparat per a rebre la impressió que Jesús havia fet sobre ell.
St. Jerònim diu que St. Mateu va trencar tots els seus lligams, riqueses, família, les preocupacions del món, plaers i la seva professió per seguir aJesús. La seva conversió va ser sincera i perfecta, mai va tornar al seu ofici. Mai va estar descontent pel seu canvi.
Un dia, va convidar a menjar a Jesús i als seus deixebles a casa seva on també va convidar els seus amics de professió i esperant que parlant amb Jesús aquests també es convertirien.
Després de l’Ascensió  de Nostre Senyor, St. Mateu va predicar durant anys per a Judea i els païsosdel voltant fins la dispersió dels apòstols. Una mica abans de la dispersió va escriure el seu evangeli i l’apòstol Bartomeu se’n va portar una còpia amb ell a l’Índia i el va deixar allà.
St. Mateu després d’haver convertit forces jueus de Judea va anar a predicar la seva fe a les nacions bàrbares i incivil·litzades de l’Est. Ell era una persona molt creient i portava una vida força austeraportant una dieta molt rigorosa, no menjava carn, només menjava herbes, arrels i llavors.
St. Ambrosio diu que Déu li va obrir el País dels Perses.
Rufinus i Sócrates deien que van portar el seu evangeli a Etiòpia, Sud i Est d’Àsia. St. Paulí explica que va acabar el seu curs a Partia.
Venantus Fortunatus relata que va patir el martiri a Nudubaz, una ciutat d’aquests llocs.
Dorotheus diu queva ser honorablement enterrat a Hierapolis en Partia i les seves relíquies van ser portades a l’Oest pel Papa Gregorio VII.
En una carta al Bisbe de Salerno (Itàlia) en 1080, es diu que els seus restes van ser guardats en una església d’aquesta ciutat i que encara están allà.
St. Mateu va predicar entre els jueus durant 15 anys a Judea on va escriure l’Evangeli cap a l’any 80, després vamarxar a d’Etiòpia, Àfrica.
St. Mateu va morir màrtir. És considerat Sant per totes les confessions cristianes. L’Església Catòlica celebra la seva festa el 21 de setembre i a l’església Ortodoxa el 16.
 



Com va saber el que explica?
St. Mateu va viure amb Jesús i explica les experiències d’aquest segons el punt de vista de l’apòstol.
Aquest evangeli va ser escrit entre els anys...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Culturas Religiosas De La Biblia
  • Religioso
  • religiosidad
  • Religio
  • Religioso
  • Religiosa
  • religio
  • religio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS