Renaixença I Catalanisme Politic Del Segle Xix

Páginas: 3 (599 palabras) Publicado: 6 de enero de 2013
RENAIXENÇA I CATALANISME POLITIC DEL SEGLE XIX
1. Què va ser la Renaixença catalana? I el catalanisme polític?
La Renaixença té la voluntat i el desig de fer el català com a llengua de cultura iliteratura. La Renaixença catalana va ser un factor determinant per la nova situació a Catalunya, on hi ha un canvi en la industrialització i en l’estructura socioeconòmica degut a l’emigració del campa la ciutat dels futurs obrers en les indústries catalanes, fens Barcelona el primer nucli urbà de Catalunya.
El catalanisme polític és un moviment cultural, social i polític que aspirava alreconeixement de la personalitat col·lectiva de l’antiga corona d’Aragó i arribar a l’autogovern (reconeixement de les característiques culturals. En el catalanisme no es desitja d’independència fins elsegle XX, en el segle XIX és desitjava un canvi en l’Estat per facilitar la convivència.
2. En quin context van sorgir?
El catalanisme polític va sorgir just abans de la Restauració, en l’últim quart desegle XIX, durant el Moviment Federalista. Però la primera etapa del catalanisme consta durant la Restauració, durant el regnat d’Alfons XII i Ma Cristina.
3. Quina relació hi va haver entreRenaixença i romanticisme?
La Renaixença i el desig de que el catalanisme fos llengua de cultura i literatura va causar un augment i enfortiment de la consciència diferencial, fent avançar la llengua,cultura i literatura catalana adoptant corrents literàries Europees com el Romanticisme.
4. Per què és important la Renaixença en la història de Catalunya?
El Moviment va causar un gran creixementcultural i literari, quan van sorgir els Jocs Florals, quan el 1833 Carles Aribau va escriure l’Oda a la Pàtria, fent sorgir i créixer la Renaixença i fens la poesia el corrent literari del moviment. Aixíes consolida la normalització de la llengua i la gramaticalització catalana, fent que el desig de fer créixer el català es complís.
5. Enumera alguns dels fets més importants de la Renaixença i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Crisi restauració i catalanisme polític
  • ESPANYA I CATALUNYA EN EL SEGLE XIX
  • Espanya I Catalunya Al Segle Xix
  • Catalanya i espanya al segle xix
  • Les Constitucions Del Segle XIX I XXI
  • Renaixença i catalanisme
  • catalanisme politic
  • L'Arquitectura Dels Segles Xix I Xx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS