Renaixença i Romanticisme

Páginas: 2 (380 palabras) Publicado: 13 de julio de 2011
RENAIXENÇA:

La Renaixença és un moviment cultural català del segle XIX. El seu nom sorgeix de la voluntat de fer renéixer el català com a llengua literària i de cultura.
La Renaixenças'identifica amb el redreçament cultural català i, sobretot, amb la recuperació de la seva llengua. El programa de la Renaixença pretén, sobretot, la plena identificació entre llengua i pàtria. Perquè laburgesia acabi conscienciant-se, el moviment reivindica aquests punts:

- La descoberta i divulgació dels clàssics grecollatins i de tota la literatura de tradició oral
- La creació de la literaturacatalana ( en qualsevol gènere), conduïda per una llengua normativitzada
- La creació d'institucions noves que empenyin la nova dinàmica literària (editorials, premsa…) i el reforçament de lesinstitucions ja existents.

ROMANTICISME:

El Romanticisme com a moviment cultural i polític s'originà a Alemanya a final del segle XVIII, inicialment com a moviment literari però que ràpidament passà ainfluenciar totes les arts. El podríem veure com una reacció al racionalisme de la Il•lustració i el neoclassicisme, donant-li importància al sentiment. El seu caràcter revolucionari i trencador amb lesconvencions socials de l'època és inqüestionable. La seva característica fonamental és la ruptura amb la tradició, amb l'ordre i la jerarquia dels valors culturals i socials imperants.

Buscaconstantment la llibertat autèntica. Com que el romanticisme és una manera de sentir i concebre la naturalesa, la vida i l'home mateix, aquest moviment artístic és molt heterogeni i es presenta de maneradiferent i singular en cada país on es desenvolupa; fins i tot dins d'una mateixa nació es desenvolupen diferents tendències que es projecten també en totes les arts.

Tot i que es va desenvoluparfonamentalment a la primera meitat del segle XIX, i es va estendre des d'Alemanya a Anglaterra, França, Itàlia, Espanya, Rússia, Polònia, Estats Units i les joves repúbliques hispanoamericanes....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Renaixença i romanticisme
  • Romanticisme .renaixença
  • Renaixense i Romanticisme
  • El romanticisme i el realisme
  • Renaixement i romanticisme
  • Romanticisme i realisme
  • el romanticisme i goya
  • Romanticisme i realisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS