Ressenya del documental "Catalunya Màrtir"

Páginas: 2 (425 palabras) Publicado: 26 de marzo de 2013
CATALUNYA MÀRTIR (LE MARTYRE DE LA CATALOGNE)

Barcelona, juntament amb altres ciutats catalanes, és brutalment bombardejada l'any 1938 per l'aviació italiana i alemanya. El Comissariat dePropaganda de la Generalitat decideix enregistrar les imatges de la situació dels fets i dels dies posteriors i, de la mà de Laya Films, sorgeix el documental Catalunya Màrtir. Una mostra d'una Catalunya, talcom diu al documental, que “ha representat dues coses: el treball i la llibertat” i que de sobte els seus ciutadans, sobretot de Barcelona, Granollers i Lleida, es troben amb el seu dia a diapertorbat quan la metralla dels avions del bàndol feixista cau damunt la ciutat. El resultat no és difícil d'imaginar: pànic i, sobretot, moltes morts innocents.

El que se'ns mostra ens aquests 25 minutsque dura el documental són imatges de les runes, dels morts, de la desolació dels ciutadans que troben els seus familiars sense vida, de les llargues esperes als túnels dels metros –espais que serviende refugi en aquell momenta que s'apaivagui la situació a l'exterior. Imatges que, avui dia, esdevenen d'una gran importància històrica i que, en el seu moment, el Comissariat no va aprofitar latragèdia per fer-ne un ús ferotge o especialment melodramàtic, sinó que se'n fa una visió realista i neutral, on -pensant-ho bé, també- no cal afegir-hi cap idea ni paraula negativa més perquè les imatgesja parlen per si soles.

El documental, en francès, es va estrenar als Camps Elisis, i ha passat molts anys fora de Catalunya abans que no pogués estar, a partir dels anys 80, a la Filmoteca deCatalunya. Va ser un documental fet amb la intenció que tingués una projecció internacional. Per això es pot percebre, i sobretot s’evidencia al principi del documental, la voluntat de donar a conèixerCatalunya per aquells que poc n’havien sentit parlar. I, sobretot, de crear-ne una identitat, un segell.

Trobem un títol encertat no només per la successió de fets que es van esdevenir durant els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ressenya documental The Rendille
  • Resumen Documental: Marte Vivo O Muerto
  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • ressenya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS