ressenya hist antiga

Páginas: 3 (587 palabras) Publicado: 9 de noviembre de 2015
 Nom: Eric Puig Arjona
Niu: 1325661

El relat de Wen-Amon

Elrelat de Wen-Amón narra la història de l’homònim wen-amon qui va ser un sacerdot del Déu Ammon a la ciutat egipcia, situada a la ribera del riu Nil, Karnak.Wen-amon viatja al port de Dor, situat a lacosta de Canaan prop de la moderna Haifa, per fer negocis.El conflicte del relat es basa en que quan wen-amon arriba a la ciutat de Dor un tripulant anònim de la embarcació, en la que el mateixwen-amon va arribar, va robar objectes d’aquesta. El governador de la ciutat de Dor, Tyeker Beder, fill de Zakar baal, donà com a present a Wen-amon diferents coses, però wen-amon decidí denunciar elrobatori dels objectes al governador i aquest dient que no admetia la acusació presentada per l’emissari egipci. En Aquest relat s’esmenten diferents personatges com: Ra, que és el Déu dels Déus;Ne-su-Ba-neb-Ded; Heri-Hor, personatge pertanyent als sacerdots d’Ammon i militar egipci dels temps de Ramsès XI, fill d’Amenhotep, va intentar succeir a Ramsès XI a Tebas; Weret o també coneguda com aMehet-Weret és la deesa del cel en la religió de l’Antic Egipte i finalment també s’esmenta a Mek-Mer com a una de les persones a qui pertanyen els béns robats.
El pergamí al qual pertany aquest text va serescrit durant el regnat de Ramsés XI (1099-1069a.C) desé i últim rei de la XX dinastia d’Egipte.

En aquest text la imatge que es té de l’estat egipci faraònic és corrupte i ple d’injustícies,prejudicis i etnocentrismes, per això no és d’extranyar que la dinastia XX sigui coneguda com la dinastia de la decadència de l’egipte faraònic. Es pot veure clarament al text aquesta decadència del sistemaegipci per la manera que tenen de parlar amb una persona de “gran poder” com hauria de ser un emissari d’un faraó de l’imperi d’ Egipte. No només pel text sinó també per l’arqueologia i la història...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • ressenya
  • ressenya
  • antigo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS