Ressenya "La Reial Cèdula d'Aranjuez de 1768"

Páginas: 4 (756 palabras) Publicado: 9 de mayo de 2013
Ressenya

El tema de l’article és La Reial Cèdula d’Aranjuez de 1768 i l’autor es proposa posar de manifest que la promulgació d’aquesta és l’acció governamental més transcendental del Borbonsdins la persecució política de la llengua catalana.

Ferrer divideix l’estudi en quatre parts: la primera tracta el contingut i la transcendència de la Reial Cèdula; la segona analitza la sevaaplicació al Principat, a les Illes Balears i al País Valencià; la tercera estudia els responsables de la política de la Reial Cèdula; i l'última és una breu biografia de la nissaga dels Tudó. 

Lacèdula vol fer desaparèixer la llengua catalana de l’ensenyament amb la intenció de fer-la inútil per viure a Catalunya. L’informe del fiscal Civil, comte de Campomanes, és prou explícit pel que fa a quinaés la principal motivació i finalitat de la Reial Cèdula:

“Seria preciso que la enseñanza de primeras letras, latinidad y rettorica fuese en Lengua Española, porque sin esto no puede hacersegeneral, como conviene a la mejor union de todas las Provincias de la Monarquia, que es un punto esencial sobre el que debe trabajar todo el Govierno, para que depuesto todo espítritu provincial sesubrogue el laudable de Patria o Nación.”

Les accions que el ple del Consejo proposa al rei Carles III també són prou explícites pel que fa a aspectes que van en contra de la llengua catalana; lesprincipals són la prohibició del català en l’àmbit administratiu (Audiéncia de Catalauña), així com la recomanació a los Ordinarios Diocesanos que a les Curies també es faci servir el castellà com allengua única i la prohibició del català en l’aprenentatge públic.

Pel que fa a la persecució dels borbons, Ferrer observa que el procés fou dut a terme en dues parts: primer s’encarreguen d’eliminarel català de l’administració pública i, al cap de cinquanta anys i un cop el català era inútil per a la vida judicial, administrativa i pública, s’atreveixen a fer-ho també de les escoles. Amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • ressenya
  • ressenya
  • Cedula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS