ressenya volviendo a un viejo debate: el nivel de vida de la classe obrera britànica durante la revolución industrial

Páginas: 3 (699 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2015

Pràctica 1: Ressenya d’un article d’Antonio Escudero.

Antonio Escudero, historiador i polític espanyol, en el seu article vol estudiar el nivell de vida de la classe obrera durant la revolucióindustrial. Per aconseguir-ho, utilitza una sèrie d’indicadors per assolir l’objectiu proposat.
Els indicadors que esmenta l’autor són 3. Primer, l’Índex Físic de Qualitat de Vida, que consisteix en feruna mitjana aritmètica en les variables següents: l’esperança de vida a l’edat d’un any, la mortalitat infantil i la taxa d’alfabetització adulta. El segon indicador és l’Index de DesenvolupamentHumà, que s’obté calculant la mitjana del PIB per càpita comptabilitzant també el poder adquisitiu, l’esperança de vida al néixer i el nivell cultural. L’últim indicador, és el de Dasgupta i Weale, que escalcula a partir d’una mitjana aritmètica de sis elements: el PIB per càpita, l’esperança de vida al néixer, la taxa de mortalitat infantil, el nivell cultural i l’índex de dret civil i l’índex dedret polític. Aquests indicadors no són perfectes ja que la seva ponderació és discutible, oculten la desigualtat social i prescindeixen d’elements com les condicions laborals o la taxa d’atur.
Altreseconomistes parlen d’un altre indicador que és la renda per càpita, però és un indicador que no té en compte la desigualtat social ni tampoc altres indicadors com l’esperança de vida ni el nivellsanitari o educatiu, entre d’altres variables. Per tant, podem dir que no és un bon indicador per expressar el nivell de vida d’una societat.
A l’hora d’utilitzar aquests indicadors, van aparèixerdiferents opinions. Per una banda, hi havia els optimistes; com Marx, Engels o Stuart Mill, que creien que el nivell de vida de la classe obrera britànica millorava, mentre que els pessimistes; Porter oChadwick, defensaven el contrari.
Tot i les tesis dutes a terme per experts sobre el nivell de vida dels obrers, hi ha hagut alguns problemes que han dificultat la creació d’aquestes. Algunes de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Niveles de vida durante la revolución industrial
  • debat sobre la qualitat de vida durant la revolució industrial
  • Les condicions de vida de la classe obrera
  • La revolución industrial británica
  • Los orígenes de la revolución industrial británica
  • La revolución industrial y el movimiento obrero
  • Revolución industrial y movimiento obrero
  • Condicion de los obreros en la revolucion industrial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS