Resum De La Restauració

Páginas: 7 (1571 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2012
La restauració: del inici al <<desastre>>:
1. Fets polítics (1875-1898):
L’any 1874 Martínez Campos inicia el període de la Restauració amb un aixecament militar que posa fi a la I República. Alfons XII es proclamat rei d’Espanya, sota la tutoria de Cánovas del Castillo.
1.1 La fi de la guerra carlina:
Tot hi això, al nord de la península encara hi havia una resistència carlina.Per això, la primera acció que realitza el rei és anar cap al nord per acabar amb els carlins. No es va voler alçar armes, per això el rei els i va oferir una amnistia (extinció de la responsabilitat penal, o sigui en aquest cas, invita a que les tropes carlines es rendeix sense cap culpa de delicte) que va ser acceptada per Cabrera (general carlí). Qual el conflicte es va resoldre del tot l’any1876, Carles VII s’exilia a França.
1.2 El bipartidisme:
Aquesta època, es va caracteritzar per la formació de dos partits, a l’esquerra el Partit Liberal, i a la dreta el Partit Conservador:
* Partit Conservador: estava regit per Cánovas. Estava format per la classe alta (alta burgesia, episcopat...) i per antics partits (Unió liberal, Partit Moderat i Partit Progressista).
* PartitLiberal: estava regit per Sagasta. Estava format per la classe mitjana (banquers, comerciants, funcionaris...) i també va tenir un suport de professionals liberals.
Entre els dos partit es va pactar un Acord Tàctic (no promulgar una llei que obligués a l’altre partit a abolir-la quan arribés al govern).
El Partit Conservador guanya les eleccions i redacta la Constitució de 1876. El bipartidisme esconsolida amb la mort d’Alfons XII, ja que Cánovas dimiteix i suggereix a la reina Maria Cristina que formi govern amb Sagasta (pacte de Pardo). Durant un temps va regnar la reina Maria Cristina, ja que tenia d’esperar a que el fill del rei Alfons XII assolis la majoria d’edat.
1.3 Política d’exterior:
Pacificació de Cuba: s’inicia a Yara (Cuba) una revolta poc desprès de la revolució de 1868 aEspanya. Martínez Campos hi és enviat per negociar i combatre els rebels. Es firma la Pau de Zanjon, on es concedeixen els mateixos drets que als espanyols.

2. El Sistema Polític: la teoria i la pràctica:
2.1 L’ideari de Cánovas:
Cánovas va incloure uns principis dins d’una Constitució no promulgada: la pàtria, monarquia, dinastia històrica, la llibertat, la propietat i el govern conjunt ambles Corts. Fora d’aquests principis, les lleis restants, eren discutibles.
Adopta unes posicions proteccionistes (només s’intenta utilitzar el que és del país. Si es té d’importar algo, l’altre país tindrà de pagar unes taxes (aranzels)) i es contrari al catalanisme.
2.2 Constitució de 1876:
És una constitució redactada en una assemblea on predominaven els conservadors . Els resultats van ser:sobirania compartida entre les Corts i la corona, el rei era inviolable (poder executiu, anomena o destitueix al president del govern i dret de vet al parlament (poder per prohibir una llei), les Corts eren bicamerals (divisió del parlament en dues cambres: cambra alta (senat) i cambra baixa (congres).), drets civils amb amplis marges d’interpretació al govern*, es reconeix el catolicisme com areligió oficial davant de la pressió del Vaticà i jerarquies eclesiàstiques, s’admet la tolerància envers les altres religions i s’instaura el sufragi censatari (només poden votar els homes de la classe alta) pels conservadors i més tard s’instaura el sufragi universal masculí pels liberals.
2.3 La legislació i el caciquisme:
Les eleccions mai foren transparents i totes per mitjà de tupinades(alteració de les eleccions democràtiques), sempre es guanyava amb majoria absoluta i les organitzava el Ministeri de Governació amb la col·laboració d’alcaldes, governadors civils i cacics (alcaldes que manaven els pobles) dels pobles o ciutats. El mecanisme polític era sempre el mateix: quan algun cap de govern dimitia, el rei encarregava la formació d’un nou govern de manera pactada, el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resum de La restauració monarquica.
  • Resum Època Restauració Borbònica
  • Resum, Restauració Borbònica
  • Resum historia la restauració
  • La restauració
  • restauració
  • La Restauració
  • restauració

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS