Resum i introduccio tirant lo blanc

Páginas: 3 (682 palabras) Publicado: 11 de enero de 2011
RESUM I INTROCUCCIÓ, TIRANT LO BLANC

La primera edició de tirant lo blanc es va imprimir el 20 de novembre al 1490, a la ciutat de Valencia. Va ser escrita per un cavaller anomenat JuanotMartorell. Presenta dues visions contraposades i complementaries del mateix univers. La caiguda de constantinoble es on transcorren els episodis mes interessants de la novel·la. Segons Damasc Alonso, es lamillor novel·la europea del s.XV.
Els precedents de la novel·la de cavalleries en llengua romànica son traduccions a les llengües vulgars de poemes èpics. Anaven adreçades a l’aristocràcia que volienconèixer els herois del mon clàssic, però no sabia llatí. Uns altres relats escrits per Chetien de Trayes s’inspira i recrea materials ja existents i dissenya la figura del protagonista principal delrelat. De Chetien nomes s’han conservat cinc romans i un d’ells inacabat. Aquestes llegendes van passar a ser redactades en prosa.
Al s.XIV s’origina el naixement de la novel·la de cavalleries. Apartir del s.XIV l’estament cavalleresc perd protagonisme a favor de la burgesia. Els burgesos s’equiparen i superen als cavallers, les alternatives que tenia l’estament cavalleresc era crea una sèried’espectacles esportius i militars per demostrar el seu valor. La cavalleria al s.XV te un paper mes d’ostentació i de luxe que no pas d’eficàcia social. I es quan aquest context la literatura contribuiràde manera decisiva a mantenir l’ideal d’uns cavallers que fan de la literatura la seva font d’inspiració. Les biografies de cavallers, i el prestigi d’aquests va fer néixer al s.XV un nou tipus denarració que te com a protagonista el cavaller errant. La finalitat es que el lector cregui que allò esta llegint es cert. Aquestes novel·les es diferencien de la traducció literària de Chetien deTrayes.
Durant el s.XV el regne de Valencia passa a convertir-se en el centre de la corona d’Aragó. Es pot considerar que la vida literària valenciana era la mes important de tots els territoris de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • resum tirant blanc
  • Resum capitols tirant lo blanc
  • Resum Tirant lo blanc
  • Resum Tirant Lo Blanc
  • Resum Tirant lo blanc
  • Resum tirant lo blanc
  • Tirant lo blanc resum
  • Resum tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS