Resumen economia para selectividad

Páginas: 6 (1319 palabras) Publicado: 7 de junio de 2015
TEMA 1: EMPRESA I EMPRESARI

1.L'ACTIVITAT ECONÓMICA

-Un bé és un objecte material l'ús del qual produeix una satisfacció, ja que permet cobrir un desig o una necessitat.

-Un servei és un conjunt d'activitats que s'ofereixen i que normalment són intangibles.


Tipus de béns:

1. Segons la disponibilitat:

-Bens lliures. Són tots els béns que s'utilitzen per a satisfer necessitats, però que notenen ni amo ni preu. Són abundants i no requereixen un procés productiu per obtenir- los ni per fer-los servir. (ex. anar a la platja).

-Béns econòmics i serveis. Són els que són escassos, i pels quals cal pagar si es volen. Els serveis estarien compressos dins els béns econòmics. (ex. moto, viatge)

2. Segons la funció:

-Béns de consum. Són els que satisfan directament les necessitats de lespersones. (ex. bolígraf)

-Béns de capital. Són els que satisfan les necessitats de manera indirecta. (ex. màquina que produeix
bolígraf)


L'activitat econòmica és el procés d'obtenció de béns i serveis per a cobrir les necessitats de les persones. Ha de passar per diverses fases:

1. La producció: és la fase de l'activitat econòmica que té la missió de decidir quins béns cal elaborar, quinsserveis oferir i quins recursos cal utilitzar per a conseguir-ho. Les empreses duen a terme aquesta activitat.

2. La distribució: és el que s'encarrega de fer arribar el bé al consumidor. Per tant és l'enllaç entre la producció i els consumidors. També la duen a terme les empreses però pot que no siguin les mateixes que van produir-lo.

3. El consum: els consumidors són els que duen a terme aquestafase. Ells decideixen quins béns escolliran entre els produïts, tenint en compte que tenen uns recursos limitats.


FACTORS PRODUCTIUS

Per a produir béns o serveis, l'empresa necessita unes entrades o inputs, que s'anomenen recursos productius o factors de producció. Espoden dividir en:

1. Els recursos naturals. Són el conjunt de béns que s'utilitzen extrets de la natura (ex. terra, aigua..).
Lamajoria d'aquests béns són limitats i es poden anar esgotant, la qual cosa implica buscar-hi alternatives. Podríem dir que són les primeres matèries.
2. El treball. És l'activitat intel·lectual i física que les persones dediquen a l'activitat productiva. És el que entenem per mà d'obra.

3. El capital. És el cojunt de béns d'inversió necessaris per a la producció. (ex. màquines, locals..).AGENTS ECONÒMICS

No hi ha a prou amb combinar els factors productius, i per aixó fa falta que algú els organitzi i els gestioni. A aquest factor se'l anomena organització empresarial. Hi ha tres agents econòmics:

1. Famílies: són els agents que prenen les decisions sobre què consumir. Tenen una doble actuació. Per una banda són propietaris d'algun factor de producció (treball) i per l'altra són elsque consumeixen els béns i serveis produïts.

2. Empreses: són els agents que decideixen què és el que s'ha de produir i distribuir. Per tant tenen la funció de produir i distribuir béns.

3. Estat: és un agent format per les diverses administracions públiques, l'objectiu de les quals és procurar el benestar de la societat en el seu conjunt.

Aquests tres agents s'interrelacionen en el ques'anomena flux circular de la renda. Aques és la relació que s'estableix entre les famílies i les empreses en la que uns venen els que els altres compren i a l'inrevés. Peró el que s'encarrega de regular l'economia és l'estat, amb la recaptació d'impostos, i així aconsegueixen fer front a la despes pública.






2. L'EMPRESA

-Una empresa és la unitat econòmica de producció que combina els diferentsfactors productius per crear béns i serveis que posa a disposició dels consumidors. Tot això és organitzat i coordinat per la direcció d'aquesta, que actua sempre sota condicions de risc.

L'empresa fa diverses funcions en la societat:

1. Combina els factors de producció que obté de les famílies.

2. Produeix béns iserveis, transformant les matèries primeres en productes finals per a satisfer les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen economía para selectividad 3
  • Resumen economía para selectividad 2
  • Resumen para selectividad el romanticismo
  • Resumen economía para selectividad 4
  • Resumen para Trimestral de Economia
  • resumen economía para dummies
  • resumen para el semestral de economia
  • Renné descartes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS