resumen la segunda republica

Páginas: 14 (3498 palabras) Publicado: 6 de abril de 2014
LA SEGONA REPÚBLICA

CONTEXT HISTORIC
La Segona República espanyola comença l'abril de 1931, presidit per Zamora amb el president del govern que era Azaña. Dura fins al juliol de 1936, quan esclata la Guerra Civil espanyola. La història de la Segona República espanyola es divideix en quatre fases:
1- govern provisional (1931) : redacció de la Constitució de 1931
2- Bienni Reformador(1931-1933) : , govern d'esquerres, amb una clara voluntat transformadora, que es plasmà en diverses reformes a nivell polític, militar, econòmic, social, cultural, etc
3- Bienni Negre (1933-1936) : amb govern de dretes, reacció conservadora, amb la paralització de les reformes
4- Govern del Front Popular (1936) : , les esquerres recuperen el poder i reinicien el procés reformista endegat el 1931En cada fase hi va haver oposició i problemes, raó per la qual la República mai va trobar l'estabilitat necessària. Ans al contrari, la radicalització politicosocial de les dretes i esquerres va anar augmentant fins arribar al trencament: un grup de militars dretans, que no païren el nou triomf de les esquerres en les eleccions de febrer de 1936, s'aixecaren contra la República i forçaren la guerracivil de 1936-1939. 
I amb la guerra va venir la derrota dels republicans i la fi del somni d'una Espanya democràtica, republicana i lliure.
L’AMBIENT INTERNACIONAL I NACIONAL
Pel que fa l’ambient internacional, la situació econòmica era complicada perquè va ser marcada per la cisis de EE.UU del 1929. Com a conseqüència d’aquesta crisi l’economia espanyola va patir un descens de lesexplotacions, bàsicament de productes agrícoles i mineral. La crisi també comporta la desaparició del corrent migratori exterior. Augmenta l’atur, això va dificulta més trobar feina. Però la crisis no va ser tant important a Catalunya ja que la producció era absorbida pel consum intern.
1- GOVERN PROVISIONAL
El 12 d'abril de 1931 es van celebrar eleccions municipals a Espanya , les quals
realitzarper sufragi universal masculí. El Comitè Revolucionari, sorgit arran del Pacte de Sant Sebastià, va prendre possessió del govern a Madrid enmig de l'entusiasme popular. el 14 d'abri es proclama la Segona República a diferents
localitats i la abdicació del rei . Aquest mateix dia es va constituir a Madrid el govern provisional. Estava constituït per republicans i nacionalistes catalans i gallecs .Al marge d'aquest govern trobem a l' la dreta monàrquica , els nacionalistes bascos , els comunistes i anarquistes. Aquest govern , després de convocar les eleccions a Corts constituents el 28 de juny , va prometre una sèrie de reformes que van comptar amb una gran suport popular , però també amb una gran enemistat per part de l'exèrcit, l'Església, latifundistes agrícoles i l'oligarquia financera.1- LA CONSTITUCIÓ DEL 1931
Les eleccions de 28 de juny van donar la victòria a la coalició republicà-socialista. Una Comissió Constitucional nomenada per les Corts va elaborar el projecte de Constitució. Era de caràcter democràtic i progressista. Destaca per l'àmplia declaració de drets i llibertats i perquè gràcies a ella es concedia el vot a les dones per primera vegada al nostre país.La Constitució agrupava els següents principis:
L'Estat es configurava de manera'' integral'', però s'acceptava la possibilitat de constituir governs autònoms en algunes regions.
Separació de poders. Una sola càmera a les Corts. President de la República i president de govern.
Es reconeixia una àmplia declaració de drets i llibertats, i existia una preocupació per els temes socials, ja queen proclamar un estat laic i no haver cap religió oficial, es reconeixia el matrimoni civil i el divorci.
Es va establir el vot des dels 23 anys i, per primera vegada, es concedia el vot a les dones.

1- BIENI REFORMISTA 1931-1933

Després de l'aprovació de la Constitució el 9 de desembre de 1931, Zamora va ser elegit president de la República el inicia un nou període amb un govern...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen Segunda República Española
  • LA SEGUNDA REPUBLICA
  • La segunda república.
  • La segunda republica
  • la Segunda República
  • La segunda República
  • segunda república
  • la segunda república

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS