Revolució Industrial

Páginas: 7 (1598 palabras) Publicado: 18 de febrero de 2013
Revolució Industrial

El text ens parla i intenta explicar-nos el discutit concepte de la Revolució Industrial, que ha sigut motiu d’estudi de molts historiadors. Per a fer-ho, avarca principalment els 100 anys que transcorren des del 1750, data pròxima als “inicis” de la Revolució Industrial anglesa, fins al 1850, quan es va produint la formació dels moviments obrers i la conscienciació delstreballadors com a classe, també motiu d’estudi i molt discutit. S’ha de tenir en compte que la Revolució Industrial anglesa va venir condicionada i acompanyada per una prèvia Revolució Agrícola, així com també una revolució demogràfica (bastant accelerada a partir del 1740) i de les infraestructures, donant també molta importància als importants desenvolupaments tecnològics i dels transports.Amb aquests inicis en la industrialització s’accelerarà bastant una major producció de bens i serveis que permetrà un desenvolupament demogràfic encara més gran. Les ciutats creixeran exponencialment en molt poc temps, arribant a triplicar les seves poblacions en pocs anys i introduint encara més mà d’obra en el món de la indústria i les manufactures a gran escala. Es produirà un creixementsostingut i un augment de la producció agrícola (major rendibilització de les grans terres) i un ja esmentat augment de la producció industrial i també del sector de la mineria. Serà una revolució en la producció força condicionada per un gran desenvolupament tecnològic (importància de la màquina de vapor) que permetrà l’entrada de maquinàries que acceleraran el procés de producció (no obstant, no esproduirà l’entrada de les màquines en tots els sectors; de fet aquest text ens mostra com en realitat la maquinària només va ser introduïda en algunes indústries com la tèxtil i que cap al 1850 encara no estava present en totes les competències industrials, moltes eren simplement de caràcter manufacturer a gran escala). Això serà definit per Karl Marx com “maquinofactura”.
Podem parlar d’un sistemade producció “fabril” a finals del segle XVIII, desenvolupada per la mà d’obra treballadora. Aquesta serà progressivament explotada i les seves expectatives i il·lusions de vida es veuran dràsticament reduïdes. Tindran unes condicions socials i de vida decadents, estan completament sotmeses a les condicions dels seus patrons i completament immersos en el sistema capitalista que explota la sevaforça de treball per un sou miserable. L’explotació en massa d’aquesta classe treballadora serà la base i el motor del sistema productiu capitalista que generarà grans riqueses que aniran destinades, principalment, a les classes burgeses. Una condició social decadent condicionada per llargues i fatigoses jornades, l’explotació infantil, un salari baix, etc. Tot això implicarà que el treballador quediimmers i adaptat al medi urbà i industrial, que creixeran agafats de la mà en poc temps.
Aquesta classe social haurà de seguir processos de patiment, resistència i adaptació a les condicions que els pertoquen. Aquestes males condicions de vida i de treball, la consideració de que la sort del treballador ja estava marcada amb l’anterior desenvolupament de les teories del liberalisme econòmic i ladestrucció de les expectatives i les iniciatives del treballador per part del patronat capitalista dirigent, faran que què els treballadors prenguin mesures sindicalistes originades en la hostilitat laboral (existent de fa temps) i moviments obrers que aniran configurant la seva consciència de classe (situant-nos en la zona d’Anglaterra). També tindran importància la promulgació de les ideescomunistes de Marx i Engels.
En tot aquest procés cal tenir en compte el clar i important impacte que va tenir en Anglaterra la Revolució Francesa (1789) i tots els seus successos posteriors de transcendència, com l’expansió de l’imperi napoleònic, culminant al 1815. Durant aquest temps Anglaterra va tenir certa implicació en la guerra contra Napoleó. La població vivia amb cert temor una possible...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Revolució industrial
  • Revolucio Industrial
  • Revoluci Industrial
  • la revolucio industrial
  • revolucio industrial
  • La revolució industrial
  • Revolució industrial
  • Revolucio Industrial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS